Αεροπορικές εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές παίρνουν μέτρα για τα Boeing 737 Max Jets μετά το ατύχημα στο Πόρτλαντ

NEWSROOM
Αεροπορικές εταιρείες και ρυθμιστικές αρχές παίρνουν μέτρα για τα Boeing 737 Max Jets μετά το ατύχημα στο Πόρτλαντ
Επιβάτες στο Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines όπου αποκολλήθηκε παράθυρο εν ώρα πτήσης / Φωτογραφία: Elizabeth Le via AP

Το ατύχημα της πτήσης 1282 της Alaska Airlines στις 5 Ιανουαρίου έφερε και πάλι στο προσκήνιο το αεροσκάφος 737 Max της Boeing Co., μακράν το πιο δημοφιλές αεροσκάφος της και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της.

Όλος ο στόλος των αεροσκαφών Max του κατασκευαστή τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας το 2019 μετά από δύο θανατηφόρα δυστυχήματα.

Τώρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διέταξε την προσωρινή καθήλωση ορισμένων αεροσκαφών 737-9 Max μετά το ατύχημα της Παρασκευής που αφορούσε το συγκεκριμένο μοντέλο όταν ένα τμήμα του αεροσκάφους αποκολλήθηκε ενώ ήταν στον αέρα, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να λάβουν προληπτικά μέτρα και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ακολουθούν τα μέτρα που υιοθετούν οι ρυθμιστικές αρχές, οι κυβερνήσεις και οι αεροπορικές εταιρείες:

-Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διέταξε την προσωρινή καθήλωση και επιθεώρηση ορισμένων αεροσκαφών 737-9 Max. Η κίνηση αυτή επηρεάζει περίπου 171 αεροπλάνα παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση της FAA.

-Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ διερευνά επίσης το θέμα. Η πρόεδρός του Τζένιφερ Χόμεντι δήλωσε ότι η έρευνα θα περιλαμβάνει μια εξέταση της εποπτείας της FAA επί της Boeing και της διαδικασίας του κατασκευαστή για την κατασκευή αεροπλάνων σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους.

-Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή EASA, δήλωσε στο Bloomberg News ότι υιοθέτησε την οδηγία έκτακτης ανάγκης της FAA. Σημείωσε ότι καμία ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία σε κράτος μέλος του EASA δεν εκμεταλλεύτηκε αεροσκάφος με την επηρεαζόμενη διαμόρφωση της Boeing.

-Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχει στείλει επιστολή σε αερομεταφορείς με άδεια εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και ξένου κράτους για να ενημερωθεί σχετικά με τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται πριν από την πτήση μέσα ή πάνω από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχουν αεροσκάφη 737-9 Max που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

-Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου έκτακτη συνεδρίαση για το περιστατικό της Alaska Air, ανέφερε το Bloomberg News. Κανένας κινεζικός αερομεταφορέας δεν διαθέτει αεροσκάφος 737-9 Max.

-Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας ζητά από τους αερομεταφορείς της χώρας της να προβούν σε εφάπαξ έλεγχο των αεροσκαφών 737-8 Max της Boeing. Όπως συμβαίνει και στην Κίνα, κανένας ινδικός αερομεταφορέας δεν διαθέτει τζετ 737-9 Max.

Η Alaska Air Group Inc., η αεροπορική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής, αρχικά καθήλωσε και τα 65 αεροσκάφη 737-9 Max λίγες ώρες μετά το ατύχημα. Αργότερα επέτρεψε σε 18 από τα αεροσκάφη να συνεχίσουν τις πτήσεις τους, αφού έλαβαν λεπτομερείς επιθεωρήσεις συντήρησης πριν από το συμβάν. Ωστόσο, στη συνέχεια απέσυρε και πάλι όλα τα αεροσκάφη από την υπηρεσία.

-Η United Airlines Holding Inc., ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης του πληγέντος τύπου Max, αναφέρει ότι και τα 79 αεροσκάφη της έχουν προσωρινά καθηλωθεί στο έδαφος. Το επόμενο βήμα για την αεροπορική εταιρεία, είναι να καθορίσει με τη FAA τη διαδικασία επιθεώρησης και τις απαιτήσεις για την επιστροφή των αεροσκαφών σε λειτουργία. Νωρίτερα, δήλωσε ότι 33 από τα αεροσκάφη είχαν ανταποκριθεί στις απαραίτητες επιθεωρήσεις πριν από την καθήλωση όλων των αεροσκαφών.

-Η Copa Airlines SA του Παναμά δήλωσε ότι καθήλωσε στο έδαφος 21 από τα αεροσκάφη της. Ο αερομεταφορέας διαθέτει συνολικά 29 στον στόλο του.

Η Aeromexico ακολούθησε τη United και την Alaska Air και απέσυρε και τα 19 αεροσκάφη 737-9 Max από την υπηρεσία για επιθεωρήσεις.

-Η Icelandair δήλωσε ότι ο μικρός στόλος των αεροσκαφών 737-9 Max δεν επηρεάζεται από τις επιθεωρήσεις της FAA. Ο αερομεταφορέας βρίσκεται σε επαφή με την Boeing και την FAA.

-Η Turkish Airlines δήλωσε ότι η αρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρα, της ζήτησε να εξετάσει τον μικρό της στόλο των πέντε αεροσκαφών 737-9 Max. Μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική εξέταση, ο αερομεταφορέας απέσυρε τα αεροσκάφη από την υπηρεσία.

-Η FlyDubai δήλωσε ότι τα τρία αεροσκάφη 737-9 Max της δεν επηρεάζονται από την οδηγία της FAA, μιλώντας στο Bloomberg News.

ΣΧΕΤΙΚΑ