«GREEK HOUSE DAVOS 2024»- Προοπτικές συνεργασίας Ευρώπης -Ασίας

NEWSROOM
«GREEK HOUSE DAVOS 2024»- Προοπτικές συνεργασίας Ευρώπης -Ασίας
Φωτο: Shutterstock

Στο κοινό συμπέρασμα ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των συνεργιών και του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στον τομέα των επενδύσεων, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για όλες τις πλευρές, κατέληξαν οι ομιλητές πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του «GREEK HOUSE DAVOS 2024» στο Νταβός. Παράλληλα όμως με την ενδυνάμωση της συνεργασίας δόθηκε έμφαση στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία ως καταλύτης ανάπτυξης μεταξύ των αναδυόμενων αγορών των δύο γεωγραφικών περιοχών.

Αναλυτικότερα, στις παρεμβάσεις οι συμμετέχοντες στο πάνελ, η Varda Taneja, αντιπρόεδρος Invest India, ο Agnishwar Jayprakash, διευθύνων σύμβουλος της Garuda Aerospace, η Betsabe Botaitis CFO και Treasurer της Hedera και ο Σπύρος Κίντζιος, εκπρόσωπος της εταιρίας VANOS, επισήμαναν ότι οι νέες τεχνολογίες με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζουν τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Αναφορικά με την αναγκαιότητα ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει και θα καθορίζει την χρήση των νέων τεχνολογιών με επίκεντρο την ΤΝ, όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι θα πρέπει να προκύψει μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να μην σταθεί εμπόδιο στην διάχυση των ωφελειών του σε επιμέρους τομείς και στην κοινωνία. Δόθηκε επίσης μεγάλη έμφαση στην ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων αλλά και της νέας γενιάς στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι τεχνολογίες τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στις περιφέρειες.

Η Varda Taneja επισήμανε ότι στα επόμενα χρόνια η συνεργασία μεταξύ κρατών στην προοπτική της ανάπτυξης και των τεχνολογιών θα ενταθεί, σε σχέση με τον ανταγωνισμό που ισχύει σήμερα. Ο Agnishwar Jayprakash τόνισε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνολογίας θα ενταθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη δεκαετία, ενώ η Betsabe Botaitis έδωσε έμφαση στην ενοποίηση των τεχνολογιών.

Αναφορικά με τους τομείς που μπορεί να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ Ευρώπης και Ασίας δόθηκε έμφαση στους τομείς των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας, τουρισμού, υγείας, τροφίμων, στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας καθώς και στο Αγροτικό Τομέα. Επίσης δόθηκε έμφαση στον ρόλο που θα διαδραματίσουν η αξιοποίηση των δεδομένων καθώς τα οφέλη από την ένταξη νέων επιστημόνων στην αγορά εργασίας αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ