Αιμορραγεί η ρωσική οικονομία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

AP Photo

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «δοκιμάζει» για τα καλά την ρωσική οικονομία.

Το απόθεμα των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να ρευστοποιηθούν από το εθνικό ταμείο της Ρωσίας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 44% από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου, Bloomberg, η οποία βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν με ευκολία να ρευστοποιηθούν από το εθνικό ταμείο της Ρωσίας, το National Wellbeing Fund, υποχώρησε από τα 8,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια – ή 100,4 δισεκατομμύρια δολάρια – στα 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια κατά τη διετία από τον Ιανουάριο του 2022 – ένα μήνα δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – έως το Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του εθνικού ταμείου υποχώρησαν κατά 12% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Η δραματική αυτή πτώση καταγράφεται σε μία στιγμή που οι συμμετοχές του εθνικού ταμείου της Ρωσίας σε εγχώριες εταιρείες και σε ομόλογα για υποδομές ενισχύθηκαν κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος χρησιμοποιεί τη ρευστότητά του και τα αποθεματικά του για να στηρίξει την οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά λένε πολλοί ειδικοί, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά «στεγνώνει» τη ρωσική οικονομία για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας άντλησε 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια από το ταμείο για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2023, καθώς κατά την ίδια χρονική περίοδο διπλασιάστηκαν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Πράγμα που σημαίνει ότι τελειώνει ο χρόνος και το χρήμα για τη Μόσχα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να μπει στο τρίτο έτος.

Και παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να φαίνεται ανθεκτική, η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά από δυτικές κυρώσεις, καθώς και με τις χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περίπου 10% τους τελευταίους 12 μήνες.

Το ρωσικό αργό πετρέλαιο, Urals, εξήχθη κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς με μέση τιμή τα 62,99 δολάρια το βαρέλι — μειωμένη κατά 17% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο ρωσικό Οικονομικών.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του εθνικού ταμείου της Ρωσίας θα διαρκέσουν για ακόμα ένα ή δύο χρόνια, σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου που εξάγει η Μόσχα υποχωρήσουν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ