Ελαιόλαδο: Μειωμένη παραγωγή - «Καλπάζουν» οι τιμές πανευρωπαϊκά

Φωτογραφία: Shutterstock

Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat η τιμή του ελαιολάδου στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 58,5% μέσα σε ένα χρόνο.

Με την περίοδο της συγκομιδής να φτάνει στο τέλος της, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με πέρσι. Παράλληλα, οι τιμές έχουν τραβήξει τον ανήφορο πανευρωπαϊκά και σταματημό δεν έχουν.

Μείωση της παραγωγής

Σύμφωνα με παραγωγούς από την Πελοπόννησο, η παραγωγή φέτος μετά βίας θα φτάσει το ήμισυ της περσινής, ενώ πολλοί αναφέρουν παραγωγή στο ένα τρίτο ή ακόμα και στο ένα τέταρτο με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν.

Με τα πρώτα στοιχεία η φετινή συγκομιδή δε φαίνεται να φτάνει ούτε τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις των 160.000 τόνων, την ίδια ώρα που και άλλες χώρες όπως η Ισπανία κ η Ιταλία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε τις περιπτώσεις κλοπών κ νοθείας, το κλίμα στην αγορά ελαιολάδου μόνο ευοίωνο δεν είναι για το κλάδο.

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Τιμές από χρυσάφι

Έχοντας ξεπεράσει τα 9,5 και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 10 ευρώ, οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να ανεβαίνουν χωρίς σταματημό. Την ίδια ώρα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι τιμές συνεχίζουν να είναι «τσιμπημένες», με ορισμένα εξαιρετικά παρθένα να έχουν ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

Από την άλλη, οι καταναλωτές μπορούν μέσω της πλατφόρμας e- katanalotis να βρουν κ φθηνότερα ελαιόλαδα, συγκρίνοντας τις τιμές απ' όλες τις αλυσίδες.

Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί εκτιμούν ότι δεν προβλέπεται άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της μειωμένης προσφοράς, την ίδια στιγμή που ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα κ λιγότερο ποιοτικά λάδια για να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat εξάλλου, η τιμή του ελαιολάδου στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 58,5% μέσα σε ένα χρόνο. Στα ίδια περίπου επίπεδα βέβαια, κυμαίνονται και οι μέσες αυξήσεις στην ευρωζώνη με το ποσοστό να ανέρχεται στο 54%.

ΣΧΕΤΙΚΑ