Χρυσός: Γιατί η UBS «βλέπει» η τιμή να καταρρίπτει το ρεκόρ της και το 2024 - Τι προβλέπει για το ασήμι

Ο χρυσός και το ασήμι αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο το 2024 λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προβλέπει η UBS.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα "σκαρφαλώσουν" υψηλότερα, όταν η Fed μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της επενδυτικής τράπεζας Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι ο χρυσός θα φθάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

 Φωτό: Shutterstock

Φωτό: Shutterstock

Εξασθένηση του δολαρίου

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα, οι οποίες θα υποαπέδιδαν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, σημειώνει το CNBC.

Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους αγοραστές, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, εξανεμίζοντας παράλληλα τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Η απήχηση του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου έχει ενισχυθεί μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που συνέβαλε στο να φτάσει η τιμή του χρυσού στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά τον Δεκέμβριο.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να δημιουργούν θέσεις στον χρυσό σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει μεγάλη μακροοικονομική αβεβαιότητα και αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο Teves.

Φωτογραφία: Shuttetstock
Φωτογραφία: Shuttetstock

Το ασήμι

Οι προοπτικές για τον «φτωχότερο ξάδελφο» του χρυσού είναι επίσης αισιόδοξες, με το ασήμι να βρίσκεται σε πορεία «πραγματικά, πραγματικά λαμπρής απόδοσης», επισημαίνει η UBS.

Το ασήμι δεν είναι τόσο κοινό ασφαλές καταφύγιο σε σύγκριση με τον χρυσό, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί έχει υποαποδώσει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Teves. «Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γυρίσουν υπέρ του όταν η Fed μειώσει τα επιτόκια», πρόσθεσε.

«Σε ένα σενάριο όπου η Fed χαλαρώνει την πολιτική της, πιστεύουμε ότι το ασήμι μπορεί να τα πάει πολύ καλά», δήλωσε ο Teves. «Το ασήμι υποαποδίδει αρκετά σε σχέση με τον χρυσό. Επομένως, υπάρχει πολύς δρόμος για να καλύψει τη διαφορά και νομίζω ότι η άνοδος της τιμής του θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγάλη», πρόσθεσε.

Η απόδοση του αργύρου συνδέεται στενά με την συνολική κατάσταση της οικονομίας λόγω των ευρέων βιομηχανικών εφαρμογών του. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

Ο χρυσός διαπραγματευόταν το μεσημέρι της Δευτέρας στα 2.052 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι στα 22,69 δολάρια ανά ουγγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ