Στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας οδεύει η Κίνα

Φωτό: Pixabay

Μετρημένες είναι οι μέρες που η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως και η αλήθεια είναι ότι όταν χαθεί η πρώτη θέση είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανακτηθεί. Η Standard Chartered προβλέπει ότι από την επόμενη χρονιά, η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ σε μία δεκαετία και η Ινδία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της Standard Chartered, «η μεσαία τάξη παγκοσμίως βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο». Έως το 2020, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα θεωρείται μεσαία τάξη. «Η Ασία θα ηγηθεί της αύξησης των μελών της μεσαίας τάξης ην ώρα που τα νούμερα στη Δύση θα είναι σταθερά».

Το 2020 λοιπόν το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να φτάσει τα 29,9 τρισ. δολάρια, των ΗΠΑ τα 22,2 τρισ. δολάρια, της Ινδίας τα 13,4 τρισ. δολάρια, της Ιαπωνίας τα 5,8 τρισ. δολάρια, της Ρωσίας τα 4,7 τρισ. δολάρια, της Γερμανίας τα 4,6 τρισ. δολάρια, της Ινδονησίας τα 4,2 τρισ. δολάρια, της Βραζιλίας τα 3,9 τρισ. δολάρια, της Τουρκίας τα 3,4 τρισ. δολάρια και της Μεγάλης Βρετανίας τα 3,3 τρισ. δολάρια.

Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται το 2030 όταν το ΑΕΠ της Κίνας θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στα 64,2 τρισ. δολάρια, της Ινδίας στα 46,3 τρισ. δολάρια, των ΗΠΑ στα 31 τρισ. δολάρια, της Ινδονησίας στα 10,1 τρισ. δολάρια, της Τουρκίας στα 9,1 τρισ. δολάρια, της Βραζιλίας στα 8,6 τρισ. δολάρια, της Αιγύπτου στα 8,2 τρισ. δολάρια, της Ρωσίας στα 7,9 τρισ. δολάρια, της Ιαπωνίας στα 7,2 τρισ. δολάρια και, τέλος, της Γερμανίας στα 6,9 τρισ. δολάρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας θα διαμορφωθούν την επόμενη δεκαετία στο μετριοπαθές 5%, της Ινδίας στο 7,8% εν μέρει χάρη στην αστικοποίηση, ενώ η Αίγυπτος αναμένεται να βρεθεί από την 21η θέση στην 7η έως το 2030. Κατά την επόμενη δεκαετία, ο πληθυσμός της Αιγύπτου αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% στα 128 εκατομμύρια.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ