Γαλλία και Μολδαβία υπογράφουν συμφωνίες αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας,

NEWSROOM
Γαλλία και Μολδαβία υπογράφουν συμφωνίες αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας,
AP Images

Οι συμφωνίες θα υπογραφούν στο Παρίσι στο περιθώριο της επίσκεψης της
προέδρου της Μολδαβίας

Η Μολδαβία και η Γαλλία θα υπογράψουν αύριο συμφωνίες αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να αυξήσουν την υποστήριξη προς τη Μολδαβία, καθώς εκφράζουν φόβους ότι η Ρωσία αυξάνει τις προσπάθειές της για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή. Παράλληλα με την επίσκεψη της Σάντου, δυτικά κράτη θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη, την οποία θα φιλοξενήσει η Γαλλία, για να συζητήσουν την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά και τη Μολδαβία.

Η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται δυτικά της Ουκρανίας και είναι επίσης πρώην σοβιετική δημοκρατία, έχει μικροσκοπικό αμυντικό προϋπολογισμό και από καιρό τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή που έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία και διατηρεί εδώ και τρεις δεκαετίες την αυτονομία της με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Μακρόν «θα επαναλάβει την υποστήριξη της Γαλλίας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ασφάλεια της Μολδαβίας, στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», όταν συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με την Σάντου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και ένας οδικός χάρτης για συνεργασία στο οικονομικό πεδίο θα υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης. Δεν έκανε γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η περιφέρεια της Υπερδνειστερίας ζήτησε το Φεβρουάριο από τη Ρωσία να βοηθήσει την οικονομία της να αντεπεξέλθει στην «πίεση», σε μια συνάντηση εκατοντάδων αξιωματούχων η οποία είχε απορριφθεί από τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κισινάου ως προπαγανδιστική εκδήλωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ