fbpxΟ Μακρόν άρχισε κοινωνικό διάλογο με... γκάφα | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Μακρόν άρχισε κοινωνικό διάλογο με... γκάφα

Ο Μακρόν άρχισε κοινωνικό διάλογο με... γκάφα
AP Images

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε σήμερα την έναρξη της "μεγάλης διαβούλευσης" προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση των "κίτρινων γιλέκων", ζητώντας να υπάρξει μια συζήτηση "χωρίς ταμπού", σε ομιλία του ενώπιον δημάρχων της Νορμανδίας, στη Γκραν Μπουργκτερούλντ.

"Υπάρχουν 35 ερωτήματα" στην ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο πρόεδρος στους Γάλλους πολίτες, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στη διαβούλευση. Όμως, εκτός από αυτές που έχουν τεθεί ήδη γραπτώς, όλες οι ερωτήσεις παραμένουν ανοιχτές, εξήγησε. "Αν υπάρχουν έξυπνες ερωτήσεις, θέματα τα οποία δεν έχω δει αλλά αναδύονται, θα τα συμπεριλάβουμε επίσης. Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο ταμπού τη στιγμή που συζητάμε", τόνισε. Ο Μακρόν έκανε αυτή τη δήλωση κατά την έναρξη του πρώτου από τα δέκα "ραντεβού" που θα έχει σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης διαβούλευσης.

Νωρίτερα, σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Γκασνί, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση των "κίτρινων γιλέκων" μια "ευκαιρία για να ενεργήσουμε πιο δυναμικά και πιο βαθιά".

"Δεν θέλω να πως ότι τα κίτρινα γιλέκα είναι ένα κοινωνικό κίνημα νέου τύπου, ότι θα περιμένουμε να κουραστεί και να ξαναγυρίσει η ζωή στην κανονική πορεία της (...) Είναι όμως μια ευκαιρία για να εργήσουμε πιο δυναμικά και πιο βαθιά", είπε.

Ωστόσο, ο Μακρόν φαίνεται ότι ξεκίνησε στραβά αυτή τη "μεγάλη διαβούλευση", καθώς κάποια από τα σχόλιά του προκάλεσαν οργή στην αντιπολίτευση και τους επικριτές του, που κατήγγειλαν ότι ο πρόεδρος υποτιμά τους αδύναμους και τους φτωχούς. Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο του Γκασνί, είπε ότι "τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τους θέσουμε ενώπιον των ευθυνών τους επειδή υπάρχουν εκείνοι που συμπεριφέρονται σωστά και εκείνοι που κάνουν βλακείες".

"Ο πρόεδρος της δημοκρατίας θέλει να σβήσει μια πυρκαγιά με βόμβες ναπάλμ", σχολίασε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί. "Καθημερινά υπάρχουν νέες προκλήσεις, δηλώσεις που πληγώνουν. Θα έλεγε κανείς ότι ο πρόεδρος θέλει να ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά", πρόσθεσε.

"Ο πρόεδρος δεν έχει καταλάβει τίποτα" είπε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ ο βουλευτής Ρεζί Ζουανικό υπενθύμισε κάποιες από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν που θεωρήθηκαν προσβλητικές από πολλούς Γάλλους, όπως τις "αγράμματες υπαλλήλους του Γκαντ", "τους ανυπότακτους Γαλάτες που δεν θέλουν την αλλαγή", "τους ανθρώπους που δεν είναι τίποτα".

"Κάθε φορά που αναζωπυρόνται οι κινητοποιήσεις, αυτό γίνεται επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν μιλάει. Και αυτό επαληθεύεται συστηματικά. Να πάψει!" είπε από την πλευρά του ο Ουγκό Μπερναλισίς της Ανυπότακτης Γαλλίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Πάντως ο ίδιος ο Μακρόν, όταν ρωτήθηκε από έναν δήμαρχο αν έχει μετανοιώσει για κάποια από τα σχόλιά του, όπως για παράδειγμα τη δήλωση ότι οι άνεργοι μπορούν να βρουν δουλειά απλώς "διασχίζοντας τον δρόμο", απάντησε: "Έτσι είμαι, δεν πρόκειτα να αλλάξω".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μακρόν θέλει να κλείσει το «Χάρβαρντ της Γαλλίας»
Ο Μακρόν θέλει να κλείσει το «Χάρβαρντ της Γαλλίας»
Για να «απαντήσει» στην κριτική των Κίτρινων Γιλέκων, ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να θυσιάσει την Εθνική Σχολή Διοίκησης από την οποία βγαίνουν κορυφαία στελέχη του κράτους και των επιχειρήσεων.
Ο Μακρόν θέλει να κλείσει το «Χάρβαρντ της Γαλλίας»
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα 
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποπειρώνται σήμερα να δώσουν ξανά ώθηση στο γαλλογερμανικό δίδυμο, που βαραίνουν πολλές διαφωνίες, για ζητήματα από την ενέργεια ως την άμυνα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τετ α τετ Μακρόν-Σολτς: Ενέργεια, άμυνα και ΕΕ στην ατζέντα