Κίνα: Κατήργησε τους δασμούς στις εισαγωγές κρασιών από την Αυστραλία

NEWSROOM
Κίνα: Κατήργησε τους δασμούς στις εισαγωγές κρασιών από την  Αυστραλία
Φωτο: Shutterstock

Πριν την εφαρμογή της επιπλέον φορολόγησης, τα έσοδα από τις πωλήσεις των αυστραλιανών κρασιών στην Κίνα έφταναν τα 1,2 δισ. αυστραλιανά δολάρια.

Την κατάργηση των επιπλέον δασμών που είχε επιβάλει στα κρασιά που εισάγονται από την Αυστραλία το 2020 όταν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η Κίνα.

Οι επιπλέον αυτοί δασμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της τιμής των αυστραλιανών κρασιών που εισάγονταν στην Κίνα.

Το Πεκίνο εισάγει από την Αυστραλία κρασί, βοδινό κρέας, άνθρακα, κριθάρι και πρώτες ύλες.

Όμως οι διμερείς σχέσεις Κίνας- Αυστραλίας άρχισαν να επιδεινώνονται το 2018, όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση απέκλεισε τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας για λόγους ασφαλείας.

Το 2020 η Καμπέρα ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση της covid-19, μια κίνηση την οποία το Πεκίνο κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη.

Σε απάντηση η Κίνα επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε πολλά εισαγόμενα από την Αυστραλία προϊόντα, κυρίως το κρασί και το βοδινό κρέας, και ανέστειλε τις εισαγωγές άνθρακα.

Σταδιακά τα περισσότερα από αυτά τα εμπόδια ήρθησαν, όμως παρέμεναν οι κινεζικοί επιπλέον δασμοί στις εισαγωγές αυστραλιανών κρασιών, οι οποίοι θα αρθούν από αύριο Παρασκευή.

Ακύρωση προσφυγής

Την απόφαση του Πεκίνου χαιρέτισε η Αυστραλία.

Παράλληλα η Καμπέρα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προσφυγή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τον οποίο είχε ζητήσει να εξετάσει την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυστραλιανά κρασιά από το Πεκίνο.

Πριν την εφαρμογή της επιπλέον φορολόγησης, τα έσοδα από τις πωλήσεις των αυστραλιανών κρασιών στην Κίνα έφταναν τα 1,2 δισ. αυστραλιανά δολάρια. Πλέον έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 10 εκατ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επισκέφθηκε την Κίνα τον Νοέμβριο σηματοδοτώντας επισήμως την αποκατάσταση των ομαλών διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετέβη πριν λίγες ημέρες στην Αυστραλία, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ