Σακελλαροπούλου – Ζελένσκι: Μήνυμα ενότητας από τους Δελφούς

NEWSROOM
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr

Έκκληση για ενότητα απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ομόλογός της της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την τοποθέτησή τους στην έναρξη το 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ανοίγοντας τη φετινή εκδήλωση η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη, τονίζοντας ότι στη σημερινή εποχή με δύο πολεμικές εστίες στον κόσμο, η Ευρώπη πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να προχωρήσει αποφασιστικά και ενωμένη.

Στην τοποθέτησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη και όχι μόνο: πρώτη και κύρια ο πόλεμος στην Ουκρανία, που όπως και η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή απειλεί την παγκόσμια Ειρήνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενεργειακή κρίση την οποία βιώνει η Ευρώπη, μια κρίση που εντείνεται εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου όπως τόνισε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η ραγδαία αύξηση των τιμών, η οποία πλήττει βαριά συγκεκριμένες ομάδες, αναφέροντας συγκεκριμένα τους αγρότες.

«Η Ευρώπη οφείλει να παράσχει λύσεις και απαντήσεις στους προβληματισμούς των πολιτών, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πρόβλημα κάποιων χωρών, αλλά ένα πρόβλημα το οποίο αφορά όλο τον κόσμο.

Με αφορμή τις επερχόμενες ευρωεκλογές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στις ψευδείς ειδήσεις, η διάδοση των οποίων όπως είπε έχουν στόχο να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς των χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογράμμισε, ο νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ψηφίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα πρώτο βήμα για τη διασφάλιση και την προστασία της πληροφόρησης.

Η Κατερίνα Σεκελλαροπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr
Η Κατερίνα Σεκελλαροπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Απολύτως σαφής και ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η χώρα του θα επικρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα ενάντια στην απειλή της Ρωσίας». Μια απειλή την οποία όπως τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του, ο λαός της Ουκρανίας τη βιώνει καθημερινά μέρα και νύχτα.

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις με μένος, πλήττοντας καίριες υποδομές σε πόλεις μας. Εμείς όμως δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε την εδαφική μας κυριαρχία.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του CNN Γερμανίας, Freid Pleitgen, τι χρειάζεται προκειμένου η Ουκρανία να επικρατήσει της Ρωσίας, η απάντηση ήταν σαφής: «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ενάντιας στην απειλή της Ρωσίας, μια απειλή που δεν είναι μόνο ενάντια στη χώρα μου, είναι ενάντια στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μόνοι μας. Χωρίς ενότητα είναι δύσκολο να κερδίσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών / Φωτογραφία economistas.gr

Στη συνέχεια, ο Freid Pleitgen αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο, πιθανόν να του ζητήσει να παραχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία, όπως έχει διαρρεύσει.

«Δεν το έχω ακούσει από τον ίδιο, ούτε έχουμε μιλήσει μαζί. Αν επιθυμεί όμως είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε το οτιδήποτε. Ο δρόμος της διπλωματίας, είναι πάντα ο σωστός», απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συμεών Τσομώκος: Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής

Κατά την έναρξη των αρχαιρεσιών, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος, έκανε λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής την οποία βιώνει ο πλανήτης, με δύο πολεμικές εστίες σε εξέλιξη.

Γι αυτό τον λόγο το φετινό 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ονομάστηκε «Η Μεγάλη Μετάβαση», διότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο και δράσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία economistas.gr
Φωτογραφία economistas.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ