Γκίντος (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο είναι συνετή προσέγγιση

NEWSROOM
Γκίντος (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο είναι συνετή προσέγγιση
AP Images

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ομάδας τον επόμενο μήνα φαίνεται λογική.

«Ήμασταν ξεκάθαροι σχετικά με την απόφαση που θα λάβουμε στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ακολουθούμε μια συνετή προσέγγιση, η οποία θα συνηγορούσε υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης», δήλωσε το αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο Γκίντος δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις επόμενες μειώσεις. «Υπάρχει ένας τεράστιος βαθμός αβεβαιότητας. Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για το πόσες μειώσεις θα γίνουν ή για το μέγεθός τους. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα», ήταν τα λόγια του.

To 2025 ο πληθωρισμός στο 2%

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα αύξηση των επιτοκίων, ο Γκίντος τόνισε ότι «αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο». «Εξαρτάται από το πως θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός. Πιστεύουμε ότι θα έχει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα και θα φτάσει στο 2%, που είναι ο στόχος μας, το 2025», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι όπως για παράδειγμα η εξέλιξη των μισθών, τι συμβαίνει με την παραγωγικότητα, το κόστος εργασίας και τα μειωμένα περιθώρια κέρδους. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο όσον αφορά τις περικοπές ή τις αλλαγές στα επιτόκια», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ