Η JP Morgan δεν ξεγράφει την Κίνα - «Πρέπει να δραστηριοποιηθείτε εδώ», λέει στους επενδυτές

NEWSROOM
Τα γραφεία της JP Morgan στην Κίνα
Τα γραφεία της JP Morgan στην Κίνα / Φωτογραφία shutterstock

Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να παραγκωνιστεί και οι επενδυτές «πρέπει να δραστηριοποιούνται εκεί», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Asia Pacific, Sjoerd Leenart, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει αναδειχθεί σε δεύτερη παγκόσμια δύναμη.

Οι διεθνείς εταιρείες εξακολουθούν να επενδύσουν στην οικονομική δύναμη και «είναι ένα απίστευτα σημαντικό μέρος», δήλωσε ο Leenart στο CNBC στην 20ή ετήσια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την Κίνα που διεξάγεται στη Σαγκάη.

Σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα το 19% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 48% του ΑΕΠ της Ασίας.

«Δεν μπορεί να την αγνοήσετε, πρέπει να δραστηριοποιηθείτε εκεί, ακόμα και αν αποφασίσετε να το κάνετε, πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει», δήλωσε προσθέτοντας ότι ό,τι συμβαίνει στην Κίνα «επηρεάζει κάθε βιομηχανία σε όλο τον κόσμο».

Δεδομένου το πόσο έντονα συνδέεται η Κίνα με την περιοχή της Ασίας, ο Leenart τόνισε ότι είναι αναγκαία η «καλή δραστηριότητα» στην Κίνα προκειμένου να υπάρχει μια ζωηρή επενδυτική τραπεζική. «Οι τραπεζικές δραστηριότητες στην Ασία, επίσης δεν μπορούν ποτέ να είναι σε πλήρη ταχύτητα αν δεν λειτουργεί η Κίνα», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει πολλά να δώσει στον κόσμο

Οι επενδυτές διατηρούν πάντως ελπίδες για περισσότερα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης για να δείξουν και πάλι την εμπιστοσύνη στην Κίνα, είπε ο Leenart. Η οικονομία της Κίνας είχε «βαλτώσει» τα τελευταία χρόνια, παρασυρόμενη από την κρίση στον τομέα των ακινήτων. «Νομίζω ότι οι επενδυτές ενθαρρύνονται από κάποια πρώιμα σημάδια», δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας.

Η οικονομία της Κίνας το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε τον Απρίλιο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Το ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ταχύτερα από το 5,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 και 4,6% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Leenart πρόσθεσε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν πέρυσι, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 50 χρόνια. «Κάθε αγορά θα κάνει τη δική της παύση», ήταν η χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 120 χώρες. Εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ταιβάν και του Βιετνάμ, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

«Νομίζω ότι η Κίνα έχει πολλά ακόμα να δώσει σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα “προϊόν” που το έχει ανάγκη όλος ο κόσμος», είπε ο Leenart, προσθέτοντας ότι βλέπει πολλές ευκαιρίες στη χώρα. «Είμαστε εδώ 103 χρόνια. Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη για την Κίνα και θα είμαστε εδώ για άλλα 100 χρόνια κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ