Ιταλία: Η Μελόνι δίνει «συγχωροχάρτι» σε παράνομες ανακαινίσεις σπιτιών

NEWSROOM
Η Τζόρτζια Μελόνι
Η Τζόρτζια Μελόνι/ Φωτογραφία AP

Οι ιταλικές κυβερνήσεις έχουν μακρά ιστορία στο να δίνουν συγχωροχάρτια της τελευταίας στιγμής, για παραβιάσεις του οικοδομικού κώδικα.

Η Τζόρτζια Μελόνι χορηγεί αμνηστία για ανακαινίσεις σπιτιών που έγιναν χωρίς άδεια, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει έναν σύμμαχο του κυβερνητικού συνασπισμού να εκπληρώσει μια δέσμευση του ενόψει των ευρωεκλογών τον επόμενο μήνα.

«Πρόκειται για ένα διάταγμα κοινής λογικής» δήλωσε το υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα απαλλάξει τις τοπικές κυβερνήσεις από την περίπλοκη γραφειοκρατία.

Οι ιταλικές κυβερνήσεις έχουν μακρά ιστορία στο να δίνουν συγχωροχάρτια της τελευταίας στιγμής, για παραβιάσεις του οικοδομικού κώδικα για να ενισχύσουν την αποδοχή τους στο σώμα των ψηφοφόρων.

Προβάδισμα Μελόνι στις ευρωεκλογές

Οι εκλογές της Ε.Ε, έχουν μικρή άμεση επίδραση στην ισορροπία δυνάμεων στην Ιταλία, η οποία είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά, εκτός αν σημειωθεί κάποια μεγάλη ανατροπή. Όμως, οι εκλογές του Ιουνίου θα έχουν σημαντική επίδραση στον ευρωπαϊκό συνασπισμό που θα επιλέξει τον επόμενο επίτροπο.

Η αμνηστία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είναι «πνευματικό παιδί» του Σαλβίνι, επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας, βασικού εταίρου σιναπισμού στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι. Ο Σαλβίνι που κάποτε θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι της ιταλικής πολιτικής έχει επισκιαστεί από τη Μελόνι από τότε που εκείνη οδήγησε την δεξιά σε εκλογική νίκη το 2022.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λέγκα αναμένεται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό 10% στις ευρωεκλογές. Αντίστοιχα το κόμμα της Μελόνι συγκέντρωσε 26,9%, χαμηλότερο κατά 0,2% σε σχέση με άλλη δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ