Tesla: Πρώτο «όχι» από τους μετόχους στον Μασκ για το πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισ.

NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ
O CEO της Tesla, Έλον Μασκ / Φωτογραφία AP - Getty Images Europe Pool

Ο εκκεντρικός CEO δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, δήλωσε το Σάββατο ότι θα ψηφίσει κατά της επικύρωσης του πακέτου αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Έλον Μασκ, στην ψηφοφορία που θα γίνει μεταξύ των μετόχων εντός της εβδομάδας, μετά την ακύρωση του από δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είναι ο 8ος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG.

Η αμοιβή του Μασκ, η μεγαλύτερη για διευθύνοντα σύμβουλο στην ιστορία της Αμερικής, εγκρίθηκε το 2018, αλλά ακυρώθηκε από το δικαστήριο νωρίτερα μέσα στο έτος. Ο δικαστής που πήρε την απόφαση δήλωσε ότι το ποσό ήταν άδικο για τους μετόχους χαρακτηρίζοντας το «ασύλληπτο».

Το ταμείο τόνισε ότι εκτιμά «τη σημαντική αξία που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία του Μασκ από την ημερομηνία χορήγησης το 2018». Παρόλα αυτά «παραμένουμε ανήσυχοι για το συνολικό μέγεθος». Θυμίζουμε ότι και το 2018 το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είχε ψηφήσει κατά.

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο με την Tesla σχετικά με αυτό και άλλα θέματα», πρόσθεσε. Το ταμείο, το οποίο κατέχει μερίδιο 0,98%, αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει επικρίνει τις υπερβολικές αμοιβές που λαμβάνουν οι CEOs.

Απαντώντας , ο Μασκ έκανε μια ανάρτηση στο Χ τονίζοντας ότι η απόφαση «δεν είναι ωραία», προσθέτοντας ότι αν το ταμείο πραγματοποιούσε έρευνα στα μέλη του, θα ανακάλυπτε «συντριπτική υποστήριξη υπέρ» του.

Υπέρ των συνδικάτων

Το ταμείο δήλωσε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης των μετόχων που καλεί την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για μια νίκη για τα εργατικά συνδικάτα που επιδιώκουν να έχουν επιρροή στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ψηφοφορίας έρχεται καθώς η Tesla αντιμετωπίζει απεργιακές κινητοποιήσεις στη Σουηδία, με τους μηχανικούς της να απεργούν από τις 27 Οκτωβρίου, σε μια από τις μακροβιότερες εργατικέ διαμάχες στης χώρας.

Το ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το οποίο κατέχει το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών στον κόσμο, υποστήριξε επίσης το 2022 μια πρόταση των μετόχων που καλούσε την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Tesla έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις στην Σκανδιναβία από συνδικάτα και συνταξιοδοτικά ταμεία για την άρνηση να αποδεχθεί το αίτημα των Σουηδών μηχανικών για συλλογικά δικαιώματα διαπραγμάτευσης που καλύπτουν μισθούς και άλλους όρους.

Θετικοί στο ενδεχόμενο μεταφορά της έδρας

Το ταμείο ψήφισε υπέρ της μεταφοράς της πολιτείας σύστασης της Tesla στο Τέξας από το Ντέλαγουερ, μια ψήφος που επιζητούσε ο Μασκ μετά την ακύρωση του πακέτων αμοιβής από τον δικαστή της δεύτερης.

Το ταμείο δήλωσε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης για εκλογή του μικρότερου αδερφού του Μασκ, του 51χρονου Κίμπαλ, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Οι μέτοχοι της Tesla πρόκειται να ψηφίσουν για την αμοιβή του Μασκ, καθώς για για την επανεκλογή του σε ρόλο CEO, στην ετήσια συνέλευση που είναι προγραμματισμένη στις 13 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ