Γαλλία: Kίνδυνος για την οικονομία το πρόγραμμα της Αριστεράς σύμφωνα με την μεγαλύτερη εργοδοτική ομοσπονδία

O επικεφαλής της νικήτριας αριστερής συμμαχίας Ζαν Λικ Μελανσόν

Την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, στις οποίες η αριστερή συμμαχία αναπάντεχα επικράτησε, σε συνέντευξή του στη Les Echos, ο πρόεδρος της γαλλικής εργοδοτικής ομοσπονδίας (Medef) επικρίνει τα μέτρα του προγράμματός τoy Nέου Λαϊκού Μετώπου.

Ο Patrick Martin αντιτίθεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.600 ευρώ, καθώς και στην κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Καταγγέλλει «προεκλογικά συνθήματα» που είναι μεν ελκυστικά, αλλά επικίνδυνα, και καλεί τους πολιτικούς να κοιτάξουν την οικονομική πραγματικότητα, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου
«θα ήταν μοιραία για τη γαλλική οικονομία».

Το Ινστιτούτο Montaigne

Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών η δεξαμενής σκέψης Institut Montaigne διαπίστωσε ότι οι υποσχέσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 97 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα σχέδια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού ανέρχονται σε περίπου 49,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα επιβαρύνονταν με επιπλέον δαπάνες σε κοντά στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εκτιμήσεις επικεντρώνονται στις προτάσεις των συνασπισμών για τη φορολογία και τη συνταξιοδότηση και δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα κάθε σκέλος των προγραμμάτων κάθε κόμματος ξεχωριστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ