Κρίση στην Βενεζουέλα: Αδιαφορεί η αγορά πετρελαίου

NEWSROOM
Κρίση στην Βενεζουέλα: Αδιαφορεί η αγορά πετρελαίου
Φώτο: Associated Press

Κάποτε οι σεισμικές δονήσεις που προκαλούσαν οι πολιτικές αναταραχές στη Βενεζουέλα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση σε όλο τον κόσμο, όμως η κρίση που ξέσπασε την Τετάρτη και πάλι στη χώρα δεν δείχνει να προκαλεί πλέον καθόλου προβληματισμό, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του Bloomberg, Ντέιβιντ Φίκλινγκ.

Το 1954 η Βενεζουέλα αποτελούσε περισσότερο από τα μισά κέρδη της Standard Oil που αργότερα έγινε ο κολοσσός Exxon Mobil. Όταν ο αποθανών Πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβεζ είχε κατέβει από την εξουσία για 47 ώρες εξαιτίας του πραξικοπήματος του 2002, η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε 10%, υπό τον φόβο πως η νέα κυβέρνηση μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής του Bloomberg, αυτό ήταν και το τελευταίο διψήφιο «χτύπημα» της Βενεζουέλας στην τιμή του πετρελαίου. Η οικονομική ανέχεια έχει μετατραπεί σε πολιτική αναταραχή στη χώρα, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία, αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουίδο σαν νόμιμο αρχηγό του κράτος , με τον Πρόεδρο Νίκολα Μαδούρο να προχωρά στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ που αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας. Παρόλα αυτά, η αγορά του πετρελαίου δείχνει να μην απασχολείται αυτή τη στιγμή από την κρίση στη Βενεζουέλα.

Το αργό πετρέλαιο και το μπρεντ έπεσαν κατά 62 σεντς στο κλείσιμο της Τετάρτης, επηρεασμένα κυρίως από την αναμονή των στοιχείων για την παραγωγή του αμερικανικού αργού και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φίκλινγκ, το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη πλέον, καθώς η Βενεζουέλα που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, μέχρι την άνοδο της Σαουδικής Αραβίας σε μέσα του 20ου αιώνα, έχει περιοριστεί πλέον σε απλή υποσημείωση για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού».

Η κατάρρευση της παραγωγής τη περασμένη χρονιά εξαιτίας της κατάρρευσης της κρατικής Petroleos de Venezuela, έφερε τη Βενεζουέλα πίσω ακόμα και από την Νιγηρία και την Αγκόλα, ενώ προσπέρασε οριακά τη Λιβύη, την Αλγερία και τη Βρετανία.

Το κοίτασμα του Permian στο δυτικό Τέξας παράγει πλέον το τριπλάσιο αργό πετρέλαιο από την χώρα της Νοτίου Αμερικής, που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στο κόσμο. Την ίδια στιγμή, βεβαια, όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να αδιαφορήσουν για την Βενεζουέλα θα πρέπει να προσέξουν.

Η Βενεζουέλα ακόμα αποτελεί το 7% των αμερικανικών εισαγωγών σε αργό πετρέλαιο και η σημασία της για τα αμερικανικά διυλιστήρια είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς μπορεί να είναι καλή η παραγωγή που έρχεται από το οικόπεδο Permian αλλά ο κόσμος έχει ήδη μεγάλα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου.

Την ίδια ώρα οι επεξεργαστές πετρελαίου στις αμερικανικές ακτές, χρειάζονται περισσότερο αργό πετρελαίου για να μπορέσουν να παράγουν περισσότερα προϊόντα από την διύλιση του πετρελαίου, καθώς η αγορά αυξάνεται έπειτα από τις αλλαγές που έχουν υπάρξει για τις εκπομπές αερίων της ναυτιλίας. Η μείωση της παραγωγής της Βενεζουέλας και η δυσκολία της παραγωγής από τα καναδικά οικόπεδα έχουν περιορίσει τις επιλογές. Αυτή τη στιγμή μια ποικιλία αργού πετρελαίου από το Μεξικό που αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για τα αμερικανικά διυλιστήρια για να το αναμείξουν με αμερικανικό πετρέλαιο, βλέπει την τιμή της να ξεπερνά το αργό το Νοέμβριο μετά από πέντε χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Φίγκλινγκ κλείνει το άρθρο του, υπογραμμίζοντας πως μπορεί οι μέρες που τα γεγονότα στη Βενεζουέλα αναστάτωναν την αγορά πετρελαίου να πέρασαν, όμως σημειώνει πως ακόμα και ένας σακατεμένος γίγαντας μπορεί να αντεπιτεθεί και προτείνει να μην αισθάνεται άνετα η αγορά για τις αναταραχές στο Καράκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ