Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25%
Την μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας.
H απόφαση λήφθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 1 κατά.
Η ανακοίνωση της Fed
Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Από τις αρχές του έτους, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν γενικά χαλαρώσει και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε αλλά παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει πρόοδο προς το στόχο της Επιτροπής 2%, αλλά παραμένει κάπως αυξημένος.
Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και πληθωρισμό με ρυθμό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης και του πληθωρισμού είναι περίπου ισορροπημένοι. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η
Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή τους κινδύνους.
Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το εύρος των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% έως 4,5%. Κατά την εξέταση της έκτασης και του χρόνου των πρόσθετων προσαρμογών στο εύρος-στόχο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και οργανισμών τίτλων που εξασφαλίζονται με υποθήκη. Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην υποστήριξη της μέγιστης
απασχόλησης και την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.
Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας,
τις πληθωριστικές πιέσεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Υπέρ της λήψης μέτρων νομισματικής πολιτικής ψήφισαν: Jerome H. Powell, πρόεδρος, John C. Williams, Thomas I. Barkin, Michael S. Barr, Raphael W. Bostic, Michelle W. Bowman, Lisa D. Cook, Mary C. Daly, Philip N. Jefferson, Adriana D. Kugler και Christopher J. Waller. Κατά ψήφισε η Beth M. Hammack, η οποία προτίμησε να διατηρηθεί το εύρος στο 4,5% έως 4-75%.