Πάει για παράταση το Brexit

NEWSROOM
Brexit
Φωτό: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αναγκαστεί να ζητήσει παράταση τριών μηνών για το Brexit, αποκαλύπτουν στο Bloomberg δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές δείχνουν πως ίσως η Μέι ζητήσει μια παράταση στην ήδη διετή περίοδο των διαπραγματεύσεων, αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο υποστηρίξει την συμφωνία για το Brexit αλλά δεν θα υπογραφεί μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις 21-22 Μαρτίου. Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ε.Ε. βλέπει αυτή την τεχνητή παράταση, σαν την ευκαιρία για το Βρετανικό Κοινοβούλιο να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να περάσει τις απαραιτήτες νομοθεσίες που αφορούν την αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Οτιδήποτε κρατήσει περισσότερο από τρεις μήνες, θα φέρει την Βρετανία σε πίεση για να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές που διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐο. Κάτι που θέλουν να αποφύγουν και οι δυο πλευρές.

Η Μέι τρέχει να αλλάξει τα «αγκάθια» της συμφωνίας με τρόπο που θα είναι αποδεκτά τόσο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μόνο πέντε εβδομάδες να απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ υπουργοί και βουλευτές της Τερέζα Μέι απειλούν να ψηφίσουν εναντίον στο σχέδιο της, να δοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή η Μέι έχει εκφραστεί πολλές φορές πως είναι αντίθετη σε μια καθυστέρηση και δηλώνει πως θέλει να πάρει την Βρετανία εκτός Ε.Ε. όπως είναι προγραμματισμένο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αν και ακόμα δεν έχει αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο μιας πιθανής παράτασης, οποιαδήποτε αναβολή θα πρέπει να ζητηθεί από την Βρετανία και να γίνει πιθανά αποδεκτή από τα υπόλοιπα 27 κράτη της Ε.Ε..

ΣΧΕΤΙΚΑ