fbpxΟ Τραμπ και το φιάσκο με τα νέα ξενοδοχεία | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Τραμπ και το φιάσκο με τα νέα ξενοδοχεία

Ο Τραμπ και το φιάσκο με τα νέα ξενοδοχεία
Έρικ Τραμπ / Φωτό: AP Images

Οι γιοι του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να ανοίξουν δύο αλυσίδες ξενοδοχείων χαμηλότερου κόστους, καθώς και μοτέλ, ρίχνοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς, αλλά και τους δημοσιογράφους για τη δική τους αποτυχία να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις. Φυσικά, υπάρχει μία άλλη πιο πιθανή εξήγηση για αυτή την αποτυχία, η οποία έχει σχέση με τον πατέρα τους.

Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τότε που οι γιοι του Τραμπ κατοχύρωσαν τα σήματα, Scion και American Ideal για τις δύο αλυσίδες ξενοδοχείων. Όμως, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση, δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν σε επίπεδο προόδου για την επέκταση της ξενοδοχειακής αυτοκρατορίας του Τραμπ.

«Ζούμε σε ένα κλίμα όπου τα πάντα χρησιμοποιούνται εναντίον μας είτε από τα fake news είτε από τους Δημοκρτικούς, που το μόνο που τους νοιάζει είναι να ενοχλούν τον Πρόεδρο και να χάνουμε όλοι το χρόνο μας με ανόητες επιστολές», τόνιζε ο Έρικ Τραμπ στην ανακοίνωση που δημοσίευσαν οι New York Times. Η οικογένεια Τραμπ είχε ανακοινώσει μόνο μία εταιρεία που θα διαχειριζόταν τέσσερα νέα ξενοδοχείο, όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, πιθανότατα είχαν ακόμη δέκα συμφωνίες, τις οποίες δεν έχουν ακόμη δώσει στη δημοσιότητα.

Και παρά τα όσα λέει ο Έρικ Τραμπ, το πιθανότερο είναι ότι οι εν λόγω αλυσίδες μάλλον δεν είχαν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιου είδους ξενοδοχεία, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ των 100 και 150 δολαρίων τη βραδιά – σε αντίθεση με τα 450 δολάρια που είναι η μέση τιμή των ξενοδοχείων του Τραμπ – πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο, κάνοντας οικονομίες κλίμακας. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να έχουν κεντρικό σύστημα κρατήσεων.

Οπότε, αντί να ρίχνουν το φταίξιμο στα fake news και σε αυτούς που «ενοχλούν το Πρόεδρο», θα πρέπει να δουν μία σειρά άλλων λόγων για να μην προχωρήσουν το σχέδιο και ο βασικός είναι η σχέση αυτή καθαυτή με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη στιγμή, το όνομα Τραμπ είναι ικανό να καταστρέψει οποιαδήποτε συμφωνία, λένε οι ειδικοί, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν Πρόεδρο που «πολώνει την κατάσταση» και δημιουργεί διχόνοια.

Ούτως ή άλλως, η ιδέα για αλυσίδες ξενοδοχείων ήταν εξ αρχής ριψοκίνδυνη. Τα ξενοδοχεία του Τραμπ λειτουργούν με διάφορους τρόπους. Κάποια τα διαχειρίζεται η οικογένεια και κάποια άλλα τα λειτουργούν άλλοι επιχειρηματίες, που πληρώνουν τον Τραμπ για να χρησιμοποιούν το όνομά του. Τα φθηνά ξενοδοχεία θα ήταν μία νέα και πολύ διαφορετική προσέγγιση.

Και το ερώτημα είναι τι θα κάνουν τώρα οι Τραμπ; Στην ανακοίνωσή του, ο Έρικ τονίζει ότι δεν τον πειράζει αν «επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων προς το παρόν», ωστόσο επισημαίνει ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα ο όμιλός του είναι ρευστότητα».

Φρέσκα στοιχεία για την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων του Τραμπ είδαν το φως της δημοσιότητας και την προηγούμενη βδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ ζήτησε νέο δάνειο από την Deutsche Bank.

Ο μετέπειτα Πλανητάρχης έριξε εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο ταυτόχρονα προσέγγισε μία από τις ελάχιστες τράπεζες που είναι πρόθυμη να του δανείσει χρήματα ζητώντας δάνειο για να ανακαινίσει τα γήπεδα γκολφ που διατηρεί στη Σκωτία. Η εταιρεία διέψευσε την ανάγκη για ρευστό, το δάνειο τελικά δεν εγκρίθηκε, όμως τα γκολφ συνέχισαν τη λειτουργία τους αιμορραγώντας οικονομικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας επέμεινε να μη δανείσουν άλλα χρήματα στον Τραμπ. Οι δηλώσεις του Τραμπ δείχνουν ότι υπάρχει σταθερή ροή χρήματος από τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα του γκολφ, όμως τα πραγματικά κέρδη προέρχονται από τις συμφωνίες για νέα ξενοδοχεία και από τις πωλήσεις πολυτελών ακινήτων κοντά στα γήπεδα του γκολφ.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο Τραμπ θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την εκστρατεία για την επανεκλογή του. Όμως η πανάκριβη εκστρατεία του 2020 πρέπει να ανησυχεί τον Τραμπ αν δε γίνουν σημαντικές πωλήσεις ακινήτων, δεν εγκριθεί κάποιο δάνειο από την Deutsche Bank, δεν δοθούν ξενοδοχεία με franchise ή αν δε γίνουν μεγάλες συμφωνίες.

Όπως είπε την περασμένη βδομάδα στους New York Times, «έχασα πάρα πολλά λεφτά κάνοντας αυτή τη δουλειά. Δεν είναι το θέμα τα λεφτά. Είναι από τις μεγαλύτερες χασούρες στην ιστορία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο χείλος της χρεοκοπίας ο Τραμπ
Στο χείλος της χρεοκοπίας ο Τραμπ
Στο στόχαστρο της Deutsche τα δάνεια του Τραμπ. Τα τεράστια χρέη του περιλαμβάνουν ένα δάνειο 125 εκατ. για το Trump National Doral Miami resort
Στο χείλος της χρεοκοπίας ο Τραμπ
Τραμπ: Εχθρός του λαού οι New York Times
Τραμπ: Εχθρός του λαού οι New York Times
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε σήμερα τους New York Times «εχθρό του λαού», έπειτα από ένα άρθρο όπου τον κατηγορούσαν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Τραμπ: Εχθρός του λαού οι New York Times
Ο Τραμπ θέλει... 6G στην κινητή τηλεφωνία
Ο Τραμπ θέλει... 6G στην κινητή τηλεφωνία
Δεν έχουμε δει στην πράξη τι μπορεί να κάνει η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί να περιμένει και ζητάει... 6G. 
Ο Τραμπ θέλει... 6G στην κινητή τηλεφωνία
Φόβοι για «κουκούλωμα» της έρευνας για τον Τραμπ
Φόβοι για «κουκούλωμα» της έρευνας για τον Τραμπ
Μέσα στις επόμενες μέρες, ο ειδικός ανακριτής, Ρόμπερτ Μάλλερ, θα παραδώσει στις αρχές τα αποτελέσματα της έρευνας για τον Ντ. Τραμπ και τη Ρωσία.
Φόβοι για «κουκούλωμα» της έρευνας για τον Τραμπ
Μεγιστάνας φίλος του Τραμπ σε σκάνδαλο πορνείας
Μεγιστάνας φίλος του Τραμπ σε σκάνδαλο πορνείας
Ο Ρόμπερτ Κραφτ ιδιοκτήτης της ομάδας New England Patriots και στενός φίλος του Αμερικανού Προέδρου κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα πορνείας.
Μεγιστάνας φίλος του Τραμπ σε σκάνδαλο πορνείας