fbpxΟΟΣΑ: Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη | Economistas.gr
Skip to main content

ΟΟΣΑ: Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

ΟΟΣΑ: Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Shutterstock

Χάνει το θετικό της μομέντουμ η παγκόσμια οικονομία που συνεχίζει και χάνει «λάδια» με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται πως υποχωρήσει στο 3,3% το 2019 και στο 3,4% το 2020 από 3,6% το 2018, με τους πτωτικούς κινδύνους να συνεχίζουν να σωρεύονται, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Interim Economic Outlook).

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σχεδόν σε όλες τις οικονομίες της G 20, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αναθεώρηση για την Ευρωζώνη τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει τώρα ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% και 1,2% για την Ευρωζώνη το 2019 και το 2020, ενώ τον Νοέμβριο προέβλεπε 1,8% και 1,6%, αντίστοιχα. Σημειώνει ότι η ασθενής ανάπτυξη προβλέπεται τώρα ότι θα διαρκέσει για μεγαλύτερη περίοδο από όσο θεωρείτο αρχικά και τονίζει ότι για τον λόγο αυτό χρειάζονται νέα μέτρα πολιτικής «για να ενισχυθεί η βραχυπρόθεσμη ζήτηση στην Ευρωζώνη» και να τονωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της μεσοπρόθεσμα.

«Η περιορισμένη έκταση για σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική (στην Ευρωζώνη) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν συντονισμένες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης», σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος σημειώνει ότι, παρά το γεγονός πως τα επίπεδα του δημόσιου χρέους παραμένουν υψηλά, τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια δίνουν περιθώριο για καλά σχεδιασμένα μέτρα στήριξης, χωρίς να πληγεί η δυναμική του χρέους.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προτείνει τα εξής: Πρώτον, στις χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο, μία προσωρινή πρόσθεση δημοσιονομική στήριξη θα προσφέρει ένα ξεκάθαρο μέσο για την αντιστάθμιση της τρέχουσας μείωσης της ζήτησης. Δεύτερον, πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται σε όλες τις χώρες - μέλη για τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, θα βοηθούσε στη βελτίωση της διάχυσης νέων ιδεών και τεχνολογιών μεταξύ των εταιρειών σε όλες τις χώρες και θα ενίσχυε την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας. Τρίτον, περιορισμένα πρόσθετα νομισματικά μέτρα από την ΕΚΤ θα μπορούσαν, επίσης, να προσφέρουν στήριξη στη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν σημαντικά τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για μία μεγαλύτερη περίοδο μπορεί, ωστόσο, να προσφέρει σημαντικές συνέργειες σε περιόδους που λαμβάνονται δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλουν η μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές, οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και η περαιτέρω διάβρωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί απότομα και οι δείκτες νέων παραγγελιών συνεχίζουν να μειώνονται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι αγορές εργασίας δείχνουν αντοχές επί του παρόντος και η αύξηση των μισθών επιταχύνεται σταδιακά, ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Η ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να επιβραδυνθεί σταδιακά στο 6% το 2020, καθώς τα νέα μέτρα που λαμβάνονται αντισταθμίζουν τις αδύναμες εξελίξεις στο εμπόριο. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σημαντική αβεβαιότητα για τις πολιτικές παραμένει στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Brexit και ότι ένα άτακτο Brexit θα αύξανε ουσιαστικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,7% για τη Γερμανία φέτος, ενώ για την Ιταλία προβλέπει ύφεση (-0,2%) και για τη Γαλλία ανάπτυξη 1,3%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,6% και για τη Βρετανία μόλις 0,8%. Ύφεση (-1,8%) προβλέπει και για την Τουρκία φέτος, με προοπτική να επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bundesbank: Η ευρωζώνη κινδυνεύει από τις κρίσεις
Bundesbank: Η ευρωζώνη κινδυνεύει από τις κρίσεις
Η ευρωζώνη δεν είναι ακόμα θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις, άρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί να λειτουργήσει ως μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων,.
Bundesbank: Η ευρωζώνη κινδυνεύει από τις κρίσεις
Συρρικνώθηκε η εργοστασιακή παραγωγή στην ευρωζώνη
Συρρικνώθηκε η εργοστασιακή παραγωγή στην ευρωζώνη
Απρόσμενα συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα η παραγωγή των εργοστασίων στην ευρωζώνη, καθώς η δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε εν μέσω εντάσεων.
Συρρικνώθηκε η εργοστασιακή παραγωγή στην ευρωζώνη
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε σε αύξηση 1,5% τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα
Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα
Βελτιώθηκε τον Μάρτιο το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix.
Ευρωζώνη: Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα