fbpxVW: Αναζητεί νέο χώρο και κάνει μαζικές απολύσεις | Economistas.gr
Skip to main content

VW: Αναζητεί νέο χώρο και κάνει μαζικές απολύσεις

VW: Αναζητεί νέο χώρο και κάνει μαζικές απολύσεις
Φώτο: Shutterstock

Ο όμιλος VW σύντομα θα αποφασίσει για τη θέση που θα κατασκευάσει το νέο της εργοστάσιο και στο οποίο θα μπουν στην γραμμή παραγωγής πολλά εμπορικά σήματα. Ηγετικό ρόλο σε αυτή την κίνηση αναμένεται να έχει η Skoda, η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο στην παραγωγή των μοντέλων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Skoda, Bernhard Maier, δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει μειώσει τον αριθμό των υποψήφιων χωρών σε τέσσερις, αλλά αρνήθηκε να τις κατονομάσει. Το σίγουρο είναι ότι θα ξεκινήσουν οι γραμμές παραγωγής των διαφόρων μοντέλων μετά το 2022. Κάποιες προβλέψεις που έλεγαν ότι μία από τις επικρατέστερες χώρες θα είναι η Τουρκία έχουν πέσει στο κενό καθώς η χώρα έχει χάσει την ευνοϊκή θέση λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της. Πέρυσι η δραματική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας μείωσε τις τοπικές πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων κατά 35% και συνέβαλε στην πτώση της παραγωγής οχημάτων κατά 9%. Από την άλλη η Βουλγαρία και η Ρουμανία που αρχικά ήταν στο πλάνο, αλλά μάλλον βγαίνουν εκτός προγραμματισμού.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την επιλογή της Σερβίας και του εργοστασίου της Fiat στο Kragujevac, η οποία κατασκευάζει επί του παρόντος το 500L. Το εργοστάσιο παρέμεινε αδρανές για δύο μήνες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων καθώς η ζήτηση για το μοντέλο έπεσε, αλλά η ιταλική μάρκα θα προσθέσει ένα νέο SUV στη γραμμή παραγωγή της. Με δεδομένο την χαμηλή παραγωγή από πλευράς της ιταλικής εταιρείας, ίσως να αποτελέσει και αφορμή για νέα επωφελής συνεργασία...

Την ίδια στιγμή, περί τις 7.000 διοικητικές θέσεις εργασίας αναμένεται να περικόψει η Volkswagen στην επόμενη πενταετία, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επικεντρώνει τις δαπάνες της στην τεχνολογία. Η VW δαπανά δισεκατομμύρια για την παραγωγή και ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, εξοπλισμένων με υπερσύγχρονα συστήματα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.

Για να απελευθερώσει κεφάλαια για αυτές τις επενδύσεις, εκσυγχρονίζει επίσης τις διαδικασίες της, από τα υψηλότερα μέχρι τα χαμηλότερα κλιμάκια.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μεταβολής σε όλη την βιομηχανία, όπου τα οχήματα και οι διαδικασίες μεταποίησης που παραμένουν αμετάβλητες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, επανασχεδιάζονται καθώς η υπολογιστική ισχύς ξεπερνά την ιπποδύναμη σε μια νέα γενιά ηλεκτρικών και όλο και περισσότερο αυτοκατευθυνόμενων οχημάτων.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα έρθουν στο πλαίσιο ενός σχεδίου από το 2016, στο οποίο προβλέπονται περικοπές 23.000 θέσεων στην VW, αριθμός που αντιστοιχεί στο 19% του εργατικού δυναμικού του brand VW στη Γερμανία, μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβιβασμός 800 εκατ. από την Audi για το dieselgate
Συμβιβασμός 800 εκατ. από την Audi για το dieselgate
Την καταβολή προστίμου ύψους 800 εκατ. ευρώ για την παράβαση των κανόνων σχετικά με τις εκπομπές ρύπων ανακοίνωσε η Audi.
Συμβιβασμός 800 εκατ. από την Audi για το dieselgate
Ομαδική αγωγή κατά της Volkswagen
Ομαδική αγωγή κατά της Volkswagen
Δωρεάν συμμετοχή για Έλληνες καταναλωτές στη συλλογική αγωγή για το σκάνδαλο ρύπων της Volkswagen στη Γερμανία.
Ομαδική αγωγή κατά της Volkswagen
Το «φλερτ» της Ford στην Volkswagen
Το «φλερτ» της Ford στην Volkswagen
Η συνεργασία της αμερικανικής και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το «φλερτ» της Ford στην Volkswagen