fbpxΤα κοινά χαρακτηριστικά των εξαιρετικά πετυχημένων ανθρώπων | Economistas.gr
Skip to main content

Τα κοινά χαρακτηριστικά των εξαιρετικά πετυχημένων ανθρώπων

Τα κοινά χαρακτηριστικά των εξαιρετικά πετυχημένων ανθρώπων
Unsplash

Το να είναι κάποιος εξαιρετικά επιτυχημένος στη δουλειά του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και το σίγουρο είναι ότι αυτοί που γνωρίζουν την επιτυχία, μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. 

Ψυχολόγος περιέγραψε στο Business Insider τα 10 χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι: 

Ξέρουν ποιοι είναι 

Για να είναι κάποιος αυθεντικός, πρέπει να γνωρίζει ποιος και τι είναι, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του αυτο-προβληματισμού. Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ποιος είναι, εάν όλη την ώρα κάνει ό,τι κάνουν οι άλλοι; 

Ενας άνθρωπος που ξέρει πραγματικά ποιος είναι, έχει προσωπική αρμονία και συνεπώς λιγότερο άγχος. Δεν νοιάζεται για το τι θέση έχουν οι άλλοι, επειδή είναι αρκετά σίγουρος για τον εαυτό του και έχει τη ικανότητα να εστιάζει στον εαυτό του. Είναι άνθρωποι που γίνονται φαν του εαυτού τους. 

Εχουν ένα υγιές εγώ

Η αυθεντικότητα προέρχεται από την καρδιά. Τη ζωή την οδηγεί η καρδιά.  Δεν θα κερδίσεις τίποτα από το να είσαι επιφανειακά καλύτερος από τους άλλους ή πιο πετυχημένος από τους άλλους ή βγάζοντας περισσότερα χρήματα από τους άλλους. Και αυτό γιατί όλα αυτά είναι προσωρινά και υποκειμενικά. 

Οι αυθεντικοί άνθρωποι έχουν ένα υγιές εγώ, κάτι θεμελιώδες για έναν μεγάλο ηγέτη. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι και δεν συμπεριφέρονται σαν ανασφαλείς ανταγωνιστές. Για να γίνει κάποιος κορυφαίος ηγέτης του ίδιου του εαυτού και οποιουδήποτε άλλου, θα πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα του, να καθοδηγήσει με θάρρος και να ασκηθεί στην ενσυναίσθηση.

Όταν κάποιος είναι αυθεντικός, έχει ένα υγιές εγώ.  Πρέπει να νιώθει ασφαλής με τον εαυτό του ώστε να είσαι σε θέση να ηγηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες και τα συναισθήματα των άλλων.

Εστιάζουν στις δυνατότητές τους 

Όταν κάποιος έχει αναπτύξει ένα υπερεγώ, είναι πάντοτε επικεντρωμένος στον εαυτό του, τον ενδιαφέρει μόνο το τώρα, σε αυτό που θέλει τώρα και στο πώς μπορεί να πάρει αυτό που θέλει τώρα. Είναι άνθρωποι αντιδραστικοί που θέλουν να πετύχουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους αυτή εδώ τη στιγμή, για να μην τους προλάβει κάποιος άλλος.  Έχουν προσανατολισμό στην ατζέντα. Τα θέλουν όλα για τους ίδιους. 

Από την άλλη, όταν κάποιος ζει αυθεντικά, δεν έχει χρόνο να αναλώνεται στο προσωρινό ή στις αποτυχίες που πάντα υπάρχουν στο πρόγραμμα. Η εστίασή τους είναι πάντα μακροπρόθεσμη, έχουν επιμονή και δουλεύουν σκληρά για να πετύχουν μακροπρόθεσμους στόχους.  Είναι άνθρωποι προσανατολισμένοι στις σχέσεις. Ο αυθεντικός ηγέτης γνωρίζει ότι ορισμένες μάχες πρέπει να χαθούν για να κερδηθεί ο πόλεμος.

Είναι καλοί χαρακτήρες 

Δεν μπορεί κάποιος να είναι αυθεντικός εάν δεν έχει έναν ισχυρό και καλό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν λέει πράγματα που δεν εννοεί, δεν δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει και είναι ακέραιος σε όλες τους τις συναλλαγές εντός και εκτός εργασιακού χώρου. 

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται είναι επειδή τηρούν το λόγο τους, δεν είναι συναισθηματικά ασταθείς και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν γιατί έχουν μια αίσθηση συνέπειας. Όταν κάποιος είναι αυθεντικός, δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά και είναι σε θέση να γελάσει με τον εαυτό του.

Η ευφυΐα είναι ενδεικτική της κατάστασης της εσωτερικής τους πληρότητας. Αυτοί που ακολουθούν τη μάζα είναι πάντα ανήσυχοι επειδή σε οποιαδήποτε στιγμή κάποιος μπορεί να κλέψει την προσωρινή δόξα τους. Και κάπως έτσι ρισκάρουν την ακεραιότητά τους για το κέρδος. 

Είναι οραματιστές 

Επειδή είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τον εαυτό τους, είναι ανοιχτοί και  καινοτόμοι. Είναι καλοί οραματιστές για τον εαυτό τους και αυτό τους επιτρέπει να είναι ικανοί σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις.

Σκέφτονται με όραμα, το οποίο πάντα λειτουργεί σαν προστιθέμενη αξία στους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους να συνειδητοποιήσουν τους υψηλότερους επαγγελματικούς τους στόχους. Πιέζουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους για να είναι συνεπείς και άριστοι. Η αυτο-ανάπτυξη είναι κορυφαίος στόχος για αυτούς και παρακινούν και τους άλλους να πετύχουν τους στόχους τους. 

Είναι καλοί ακροατές 

Όταν κάποιος είναι αυθεντικός, αντιμετωπίζει λιγότερες συναισθηματικές απειλές κάτι που τους κάνει καλούς ακροατές, ακόμα και όταν διαφωνεί με τις απόψεις του άλλου. Είναι  πρόθυμοι να εξετάσουν τις αντιφατικές ιδέες με ανοιχτό μυαλό και ακόμη και να αλλάξουν γνώμη αν τα επιχειρήματα του άλλου τους πείσουν. 

Όταν κάποιος είναι ακροατής, είναι και μαθητής. Διψά για την αλήθεια. Όταν κάποιος είναι αφοσιωμένος στην αλήθεια σε μια δεδομένη στιγμή, έρχεται σε επαφή με τον πιο βαθύ εαυτό του. Και αυτό τον βοηθά να εκφράζει καλύτερα το ποιος είναι. 

Είναι ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια είναι δείγμα αυθεντικότητας. Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν το ποιοι είναι, συνδυάζουν την ειλικρίνεια με την ενσυναίσθηση κάτι που τους φέρνει συχνά κοντά στην επιτυχία. Ποτέ δεν βάζουν τον άλλον στη διαδικασία να μαντέψει. Γιατί απλά είναι ειλικρινείς. Είναι ικανοί να αποδεχθούν τον εαυτό τους, μεταξύ άλλων και τα ελαττώματά τους, κάτι που τους δίνει αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αφελείς. 

Όταν κάποιος έχει πραγματική αυτοπεποίθηση αποπνέει σιγουριά και ψυχραιμία. Δεν ντρέπονται για τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους.  

Είναι συνεπείς 

Οταν κάποιος ξέρει ποιος είναι δεν κρατά αμυντική στάση απέναντι στους άλλους. Αξιολογεί τις σκέψεις των άλλων και τις απόψεις τους και ακόμη και αν διαφωνεί μαζί τους, τους σέβεται. Δεν ζουν προσπαθώντας να πείσουν τους άλλους να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν. 

Είναι συνεπείς και δεν χρειάζεται να ικανοποιούν τα κριτήρια κάποιου άλλου για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Αυτό τους κάνει συνεπείς και γενναιόδωρους σχετικά με τις εκτιμήσεις τους για την αξία των άλλων. Δεν είναι άστατοι. Ακολουθούν τις αρχές τους και δεν επηρεάζονται εύκολα. 

Πιστεύουν στην ομάδα

Το ομαδικό πνεύμα τους ξεχωρίζει από τους άλλους. Φτιάχνουν επιτυχημένες ομάδες και δίνουν το περιθώριο στα μέλη τους να αναπτυχθούν, μοιράζοντας την επιτυχία και τα επιτεύγματά τους μαζί τους. Αγαπούν την ομάδα τους επειδή νιώθουν σίγουροι τόσο ώστε να κάνουν την οποιαδήποτε αλλαγή για το όφελος της ομάδας. 

Από την άλλη, όσοι δεν έχουν ομαδικό πνεύμα, είναι συνήθως εγωιστές και ανασφαλείς, αδυνατούν να συγχρονιστούν με την ομάδα και βγάζουν θυμό όταν χρειάζεται να κάνουν αλλαγές. Και κάπως έτσι διαλύουν τη συνοχή της ομάδας δείχνοντας την ανικανότητά τους να ηγηθούν. Η επιτυχία απαιτεί προσαρμογή. Εκείνοι που έχουν την ικανότητα της προσαρμογής οδηγούνται στην επιτυχία και λαμβάνουν την ικανοποίηση που αυτή προσφέρει. 

Χρησιμοποιούν την εμπειρία τους 

Χρησιμοποιούν την εμπειρία τους να για να εργάζονται με σύνεση, μέσα από κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουν στο δρόμο προς την επιτυχία. Και αυτό τους καθιστά ικανούς να διαχειριστούν την οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει. Δεν υπάρχουν δάσκαλοι, παρά μόνο η ζωή που διδάσκει. Οι δεξιότητες ηγεσίας που έχουν τις απέκτησαν σιγά σιγά, μέσα από πραγματικές εμπειρίες και ιστορίες ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές: Πώς μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος
Συμβουλές: Πώς μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος
Υπάρχει... πεπατημένη που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να γίνει εκατομμυριούχος; Οι ειδικοί λένε ναι και μοιράζονται τις συμβουλές τους για σίγουρη επιτυχία και χρήμα.
Συμβουλές: Πώς μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος
Το μυστικό επιτυχίας στη δουλειά -Πρώην στέλεχος της Apple εξηγεί
Το μυστικό επιτυχίας στη δουλειά -Πρώην στέλεχος της Apple εξηγεί
«Αν σας μάθουν τα πάντα, τότε αυτό δείχνει ότι σας θέλουν στην εταιρεία για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Επομένως ακολουθήστε το δρόμο σας, αξιοποιήστε τα ταλέντα σας».
Το μυστικό επιτυχίας στη δουλειά -Πρώην στέλεχος της Apple εξηγεί
Ποιο μήνα γεννιούνται τα πιο πετυχημένα παιδιά
Ποιο μήνα γεννιούνται τα πιο πετυχημένα παιδιά
Η επιτυχία εξαρτάται από το μήνα που γεννιέσαι. Προηγούμενη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το Σεπτέμβριο τείνουν να είναι πιο επιτυχημένα.
Ποιο μήνα γεννιούνται τα πιο πετυχημένα παιδιά
Το μυστικό του Μπιλ Γκέιτς για να μαθαίνει εύκολα πράγματα
Το μυστικό του Μπιλ Γκέιτς για να μαθαίνει εύκολα πράγματα
Ο Μπιλ Γκέιτς είναι αδηφάγος αναγνώστης βιβλίων και στις ομιλίες του, χρησιμοποιεί συχνά αναφορές από βιβλία. Πώς όμως καταφέρνει και θυμάται όλα όσα διαβάζει;
Το μυστικό του Μπιλ Γκέιτς για να μαθαίνει εύκολα πράγματα