fbpxΟι πρώτες ρωγμές στην κυριαρχία του Σι Ζινπίνγκ | Economistas.gr
Skip to main content

Οι πρώτες ρωγμές στην κυριαρχία του Σι Ζινπίνγκ

Οι πρώτες ρωγμές στην κυριαρχία του Σι Ζινπίνγκ
AP Images

Η 1η Οκτωβρίου θα ήταν η ημέρα που θα γινόταν η δεύτερη «στέψη» του Προέδρου της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ. Ωστόσο, η ημέρα της εθνικής γιορτής αναμένεται να καταδείξει τις πρώτες ρωγμές στην κυριαρχία του πανίσχυρου Προέδρου, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μία σειρά κρίσεων.

Έτσι κατά τη σημερινή 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Σι Ζινπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα περνούν την πιο δύσκολη περίοδό τους. Η απόλυτη εξουσία φέρει μαζί της και την απόλυτη ευθύνη για τα πάντα και ο Σι – ίσως ο ισχυρότερος ηγέτης που είδε η Κίνα από την εποχή του Μάο – είναι πιο ευάλωτος από ποτέ.

Σε αντίθετη με προηγούμενους ηγέτες που ακολουθούσαν πάντα το δόγμα της «ήρεμης διπλωματίας» στην εξωτερική πολιτική, ο Σι έχει τοποθετήσει τον εαυτό του και τη χώρα του ψηλά στην παγκόσμια ηγεσία, μιλώντας πρόσφατα για «θαύματα που θα εντυπωσιάσουν ολόκληρο τον πλανήτη».

Τι έχει πάει στραβά

Το έργο που καθόρισε την έως τώρα θητεία του είναι η πρωτοβουλία «Μία ζώνη, Ένας δρόμος», ένα μεγαλόπνοο εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για υποδομές και εμπόριο που θα συνδέει την Κίνα με αγορές σε ολόκληρη την κεντρική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Ωστόσο, το σχέδιο δεν έχει προς το παρόν αποδώσει οικονομικά όπως αναμενόταν και το Πεκίνο υποχρεώθηκε να επανεξετάσει κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει με άλλες χώρες.

Όσον αφορά στο εμπόριο, ούτε εκεί ο Σι  Ζινπίνγκ έχει κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Μπορεί να μη γράφει στο τουίτερ, όπως ο Αμερικανός ομόλογός του, όμως η προσέγγισή του πολλές φορές μοιάζει με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, με τις δύο πλευρές να κλιμακώνουν εδώ και μήνες την ένταση και να αρνούνται να κάνουν πίσω.

Το μήνα που μας πέρασε υπήρξαν κάποια σημάδια προόδου στην εμπορική σχέση των δύο χωρών, με την Κίνα να κάνει πίσω σε κάποιους δασμούς, μετά από σχετική απόφαση της Ουάσιγκτον, όμως τα προβλήματα των προηγούμενων μηνών επιμένουν και ο Σι με τη διαπραγματευτική του ομάδα δεν έχουν καταφέρει να αποκλιμακώσουν την ένταση και να σταματήσουν τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.

Εμφανώς, δεν κατάφεραν – σε αρκετές περιπτώσεις – να «διαβάσουν» τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σίγουρα έχουν υπερεκτιμήσει τη στήριξη που έχουν στους κυβερνητικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον. Η στρατηγική του Πεκίνου μοιάζει να βασίζεται στην ιδέα ότι ο Σι θα επιβιώσει πολύ περισσότερο από τον Τραμπ. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Τραμπ θα χάσει τις εκλογές τον επόμενο Νοέμβριο ή ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος που ίσως τον διαδεχτεί δε θα συνεχίσει να πιέζει την Κίνα στο θέμα των εμπορικών σχέσεων.

Εσωτερικά προβλήματα

Στο εσωτερικό μέτωπο, το Πεκίνο αντιμετωπίζει τον εμπορικό πόλεμο με εθνικισμό και αντι-αμερικανική προπαγάνδα, όμως όταν φτάσει η ώρα των μεγάλων αυξήσεων των τιμών και της έλλειψης προϊόντων, η προπαγάνδα δε θα λειτουργήσει τόσο καλά και οι πολίτες θα ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Σε μεγάλο πρόβλημα για τον Σι Ζινπίνγκ έχει εξελιχθεί και το θέμα του Χονγκ Κονγκ. Οι διαδηλώσεις, οι διαρκείς εντάσεις και αστυνομική βία έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο και τη μαριονέτα του, την επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρι Λαμ. Η οικονομία της πόλης έχει πληγεί σημαντικά και τίποτα δε δείχνει ότι οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν σύντομα. Ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αποστροφή – κυρίως των νέων – για την Κίνα.

Ειδικοί αναλυτές έχουν αρχίσει να μιλούν για το «τέλος εποχής», τονίζοντας ότι η πάλη είναι στο DNA ενός κομμουνιστικού κόμματος και να προβλέπουν ότι τα 70 χρόνια ιστορίας ίσως σημάνουν την αρχή του τέλους αυτού του συστήματος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κίνα κλέβει… τον θρόνο των ΗΠΑ
Η Κίνα κλέβει… τον θρόνο των ΗΠΑ
Το Πεκίνο διαθέτει 276 διπλωματικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 273, σύμφωνα με έρευνα του think tank του Ινστιτούτου Lowy.
Η Κίνα κλέβει… τον θρόνο των ΗΠΑ
Το 2019 ήταν μία «καταπληκτική χρονιά» για τους αυταρχικούς ηγέτες
Το 2019 ήταν μία «καταπληκτική χρονιά» για τους αυταρχικούς ηγέτες
Τον Ιούνιο που μας πέρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Δυτικός φιλελευθερισμός είχε πεθάνει. Όπως φάνηκε τους επόμενους μήνες, η δήλωσή του δεν ήταν κούφια λόγια.
Το 2019 ήταν μία «καταπληκτική χρονιά» για τους αυταρχικούς ηγέτες
Ο κορωνοϊός σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία
Ο κορωνοϊός σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη πιο επικίνδυνο το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τον SARS. Σκιές πάνω από τις Κεντρικές Τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα είδη πολυτελείας
Ο κορωνοϊός σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Ο 38χρονος φρέσκος πολιτικός, με το προφίλ του διανοούμενου και το μήνυμα για «αλλαγή σελίδας» κέρδισε τους ψηφοφόρους σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Η Apple χρειάζεται επειγόντως ένα iPhone 5G
Η Apple χρειάζεται επειγόντως ένα iPhone 5G
Η ευφορία τον περασμένο Ιανουάριο στην Apple μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των κερδών – ρεκόρ έχει πια εξανεμιστεί. Ο τεχνολογικός γίγαντας περνάει έναν πολύ δύσκολο μήνα.
Η Apple χρειάζεται επειγόντως ένα iPhone 5G