fbpxΟ Πούτιν «φοβάται» την αποπομπή του Τραμπ | Economistas.gr Skip to main content

Ο Πούτιν «φοβάται» την αποπομπή του Τραμπ

Ο Πούτιν «φοβάται» την αποπομπή του Τραμπ
AP Images

Στην κρατική ρωσική τηλεόραση, που ελέγχεται στενά από το Κρεμλίνο, η στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της αποπομπής του είναι απόλυτη. Άλλωστε, στη Ρωσία, συχνά κάνουν πλάκα ότι αυτοί εξέλεξαν τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Φυσικά, επίσημα η ρωσική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι επενέβη στις εκλογές του 2016, όταν εξελέγη Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, γίνονται πολύ συχνά αναφορές στο θέμα, ακόμα και σε σοβαρές ενημερωτικές εκπομπές, με ένα σαρκαστικό πάντα τόνο.

«Έχετε τρελαθεί και θέλετε να αποπέμψετε τον δικό μας, Ντόναλντ Ιβάνοβιτς», λέει ο Βλαντιμίρ Σολοβίεφ, στην εκπομπή του «Evening», η οποία είναι πολύ φιλική στο Κρεμλίνο και ασχολείται συχνά με το θέμα της αποπομπής του Τραμπ.

Η ρωσοποίηση του ονόματος του Πλανητάρχη θυμίζει φυσικά στους τηλεθεατές τη φιλική στάση που τηρεί ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τη Ρωσία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ομόλογό του της Δύσης, σε βαθμό ορισμένες φορές να στηρίζει τη Μόσχα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας του.

«Το χάος που έχει φέρει ο Τραμπ στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης αποδυναμώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες», λένε στο τηλεοπτικό τους κοινό Ρώσοι αναλυτές τονίζοντας ότι «η Αμερική αποδυναμώνεται και τώρα η Ρωσία παίρνει τη θέση της στη Μέση Ανατολή. Ξαφνικά, η Ρωσία έχει αρχίσει να διεισδύει σοβαρά στην Αφρική, οπότε όταν λένε ότι ο Τραμπ αποδυναμώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες – ναι όντως το κάνει και γι’ αυτό τον αγαπάμε. Όσο περισσότερα προβλήματα έχουν, τόσο το καλύτερο για μας».

Η ικανοποίηση των Ρώσων αξιωματούχων 

Εδώ και αρκετό καιρό, οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη χαοτική εικόνα της πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καθημερινά δράματα συντηρούν τη δημοφιλή ρητορική ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση, γενικότερα, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αποσύνθεσής τους. Ως πρώην αντίπαλοι τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα «βλέπει» τις ΗΠΑ να οδεύουν προς την αναρχία και τη Ρωσία υπό το Βλαντιμίρ Πούτιν να αυξάνει τη δύναμή της και τη σταθερότητα.

Η… κατάρρευση της Δύσης, εξ άλλου, είναι μία ενδιαφέρουσα απασχόληση για τα ρωσικά ΜΜΕ από το να επικεντρώνονται στα σοβαρά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Η αποπομπή είναι αυτό που θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν» έγραφαν προ ημερών μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal. Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι «ο στόχος των Ρώσων τώρα, αλλά και πριν τις εκλογές του 2016, ήταν να δημιουργήσουν διχόνοια στους Αμερικανούς και να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς». Και καλούν να σταματήσει η διαδικασία της αποπομπής.

Οι επιδιώξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

Όμως, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία αποπομπής που κινείται με ταχείς ρυθμούς είναι χαοτική, ακόμα και για τον Πούτιν. Αυτό, άλλωστε, που θέλει ο Ρώσος Πρόεδρος είναι η άρση των κυρώσεων κατά της χώρας του, μία συμφωνία για τον έλεγχο των εξοπλισμών και μία καλή σχέση εργασίας με το Λευκό Οίκο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα να γίνουν με το παρόν τοξικό πολιτικό περιβάλλον.

«Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους όταν ασχολούνται τόσο πολύ με τις εσωτερικές τους πολιτικές υποθέσεις», διερωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συμποσίου τον περασμένο μήνα. Ο Πούτιν σίγουρα έχει αντικρουόμενα συναισθήματα για τη διαδικασία αποπομπής και, προφανώς, είναι μπερδεμένος. Όμως, η αλήθεια είναι ότι πολλοί Ρώσοι θεωρούν τον Τραμπ ως ένα φίλο στο Λευκό Οίκο – πράγμα σπάνιο για τη Μόσχα – ο οποίος θα χαθεί αν τελικά αποπεμφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ έκοψε τη φόρα της Apple
Ο Τραμπ έκοψε τη φόρα της Apple
Ο Πλανητάρχης έγραψε στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι θα αρνηθεί την εξαίρεση της Apple από τους δασμούς για το νέο Mac Pro, το οποίο η εταιρεία φέρεται να συναρμολογεί στην Κίνα.
Ο Τραμπ έκοψε τη φόρα της Apple
Η νέα θεωρία συνομωσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Η νέα θεωρία συνομωσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η καταγγελία ενός μυστηριώδους υπαλλήλου, ο οποίος έκανε επίσημη καταγγελία σχετικά με μία συνομιλία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον ομόλογό του της Ουκρανίας. 
Η νέα θεωρία συνομωσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Η αγορά προεξοφλεί ότι ο Τραμπ… θα τη γλιτώσει
Η αγορά προεξοφλεί ότι ο Τραμπ… θα τη γλιτώσει
Τι πιθανότητες δίνουν παράγοντες της αγοράς για την παραπομπή του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πόσο επηρεάζουν οι πολιτικές εξελίξεις τη Wall Street.
Η αγορά προεξοφλεί ότι ο Τραμπ… θα τη γλιτώσει
Με το βλέμμα στην Αφρική ο Πούτιν
Με το βλέμμα στην Αφρική ο Πούτιν
Στόχος του Κρεμλίνου να μιμηθεί την επιτυχία του Πεκίνου στην προώθηση οικονομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Αφρική.
Με το βλέμμα στην Αφρική ο Πούτιν