Το γαλλικό σχέδιο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων

AP Images

Ένα νέο σχέδιο ετοιμάζει η Γαλλία για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέσω μίας νέας διαδικασίας, που θα γίνεται «βήμα – βήμα». Σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver, που έχει δει το εξασέλιδο υπόμνημα των Ευρωπαίων διπλωματών από τη Γαλλία, η πρόταση περιλαμβάνει μία ιδέας «σταδιακής συνεργασίας» ώστε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία ένταξης.

Αυτή τη στιγμή, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις κάθε χώρας που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν το άνοιγμα 35 διαφορετικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού δικαίου ή αλλιώς τα «35 ενταξιακά κεφάλαια». Όταν οι χώρες συμφωνήσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, τότε γίνεται η ένταξη στην ΕΕ, σε μία διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια.

Η γαλλική πρόταση θα περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μία διαδικασία επτά βημάτων και όταν γίνουν, η χώρα θα έχει πρόσβαση σε ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και κεφάλαια, πριν γίνει η «ολοκληρωτική ένταξη».

Τα επτά βήματα είναι τα εξής:

1. Νομικό σύστημα και βασικά δικαιώματα

2. Εκπαίδευση και έρευνα

3. Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις

4. Οικονομικές υποθέσεις

5. Ενιαία αγορά, γεωργία και αλιεία

6. Εξωτερικές υποθέσεις

7. Άλλα

Όταν οι χώρες θα ολοκληρώνουν με επιτυχία το κάθε βήμα, τότε θα αποκτούν πρόσβαση και στα σχετικά κεφάλαια, τα ευρωπαϊκά προγράμματα δηλαδή και τη χρηματοδότησή τους.

Τότε θα απομένει η «ολοκληρωτική ένταση» που θα είναι και ο τελικός στόχος της κάθε χώρας. Βέβαια, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό από το σύνολο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο για τροποποιήσεις και νέες προτάσεις – ενδεχομένως τον Ιανουάριο του 2020 – σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, που το επεξεργάστηκε.

Με την πρόταση αυτή ο Εμανουέλ Μακρόν διαψεύδει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι αντίθετος στην διεύρυνση της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά το βέτο που άσκησε για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ωστόσο, το «γαλλικό κείμενο» επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της Γαλλίας στη διεύρυνση της ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Ενώ δεν αναφέρεται πουθενά η Τουρκία.

Στο έγγραφο, δικαιολογείται η απόφαση του Μακρόν για το «βέτο» λέγοντας ότι τα 20 χρόνια ευρωπαϊκών παρεμβάσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο κράτος δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ