Τι απέγινε ο «έρωτας» του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

AP Images

Το διπλωματικό φλερτ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, φαίνεται να μπαίνει στον πάγο, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ την περασμένη Κυριακή μίας «πολύ σημαντικής δοκιμής» σε ένα «υψίστης σημασίας» κέντρο δοκιμών.

Παρότι έχουν περάσει 48 ώρες, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί η δοκιμή ήταν τόσο σημαντική και τι είδους όπλο δοκίμασε η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, το καθεστώς ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, επειδή η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το θέμα για το δικός της πολιτικό όφελος και όχι απαραίτητα για το καλό της χώρας.

Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε ξανά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, «Rocket Man», με την Πιονγιάνγκ να απαντά ότι θα στείλει «δώρο Χριστουγέννων» στην Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ – που θεωρεί τον εαυτό του ειδικό στο να κλείνει συμφωνίες – έχει κάνει πολλές προσπάθειες να «γλυκάνει» τη σχέση του με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Είναι, μάλιστα, από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως, με τον οποίο έχει ασχοληθεί τόσο πολύ και έχει επανειλημμένως εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για έναν από τους πιο άγριους δικτάτορες στον κόσμο, κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ για κανέναν από τους Δυτικούς συμμάχους του.

Βέβαια, κατά τις συναντήσεις των δύο, επί των πραγμάτων δεν έχει γίνει σχεδόν εκτός από μεγάλα, αλλά «κούφια» λόγια για να τελειώσει μία έχθρα που ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια.

Τώρα, ο Κιμ κατηγορεί ουσιαστικά τον Τραμπ ότι έκαναν συναντήσεις για τις τηλεοπτικές κάμερες και για να ωφεληθεί η προεκλογική εκστρατεία του 2020 του Πλανητάρχη, χωρίς να έχει λάβει κανένα αντάλλαγμα – δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα ζητεί άρση των σκληρών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια.

Επίσης, δεν υπάρχουν σημάδια κάποια διαφαινόμενης αλλαγής της στάσης της Ουάσιγκτον σε αυτόν τον τομέα. Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει τον Τραμπ είναι να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τη Νότια Κορέα για το «προνόμιο» να φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα.

Όμως, αυτό εμπεριέχει έναν τεράστιο κίνδυνο. Οποιοδήποτε βήμα μπορεί να φέρει αντιπαράθεση στον 38ο παράλληλο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Τραμπ δεν αντέχει να ξαναδούμε τη Βόρεια Κορέα να επιστρέφει στο πρόγραμμα δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, με τους αναλυτές να τονίζουν ακόμη και τον πυρηνικό κίνδυνο που υπάρχει.

Επίσης, αν κάνει ξανά την εμφάνισή της η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, τότε θα φανεί και πόσο «κενή» ήταν η διπλωματική προσέγγιση του Πλανητάρχη με τις δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι οποίες δεν πάραξαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, εκτός από φωτογραφίες που έβαλαν τον απομονωμένο Βορειοκορεάτη δικτάτορα ξανά ως παίκτη στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ