Τηλέμαχος Λαβίδας: Τα επόμενα βήματά του μετά την καταδίκη

NEWSROOM
Τηλέμαχος Λαβίδας και  Γιώργος Νίκας
Δεξιά ο Γιώργος Νίκας, αριστερά ο Τηλέμαχος Λαβίδας / Φωτογραφίες: Facebook/AP Photo

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για το οικονομικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, στο οποίο εμπλέκονται ο Γιώργος Νίκας και ένα προβεβλημένο στέλεχος της Goldman Sachs.

Οπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg, ο Τηλέμαχος Λαβίδας «διαδραμάτισε έναν μικρό ρόλο στην υπόθεση» και ήταν ο πρώτος που δικάστηκε για το σκάνδαλο insider trading. Παρά ταύτα, το κύκλωμα στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται ο Λαβίδας απέφερε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω παροχής παράνομων πληροφοριών για τις φαρμακοβιομηχανίας, τις οποίες αποζητούσαν επενδυτές.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας την Τετάρτη κρίθηκε ένοχος και για τα επτά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, μεταξύ αυτών, η απάτη, η συνωμοσία και η κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήταν ο άνθρωπος που διέρρευσε κρίσιμες πληροφορίες για τη φαρμακοβιομηχανία Ariad Pharmaceuticals Inc, τις οποίες απέσπασε από τον πατέρα του -ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ.

«Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, έναν Ελληνα επιχειρηματία με ακίνητα και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκας χρησιμοποίησε αυτά τα μυστικά για να αποκομίσει 4,22 εκατ. ευρώ» σημειώνει το Bloomberg.

Το αρμόδιο δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή για τον Τηλέμαχο Λαβίδα στις 17 Απριλίου. Βάσει των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκε, ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 8 έτη.

Ο Jonathan R. Streeter, δικηγόρος του Τηλέμαχου Λαβίδα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί ότι θα υποβάλλουν έφεση για την καταδικαστική απόφαση. Η δήλωση του δικηγόρου του Τηλέμαχου Λαβίδα έχει ως εξής: :

«Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην Αμερικανική δικαιοσύνη. Ενώ θα εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας υποβάλλει την παραίτησή του από κάθε θέση ευθύνης που κατέχει σήμερα, θέση που φιλοδοξεί να διεκδικήσει εκ νέου όταν λάβει τέλος αυτή η δοκιμασία.»

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος δικηγόρος είχε πρόσφατα δηλώσει ότι «το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα στηρίζεται στην κατάθεση ενός εκ των δυο εγκεφάλων της σπείρας», ο οποίος απειλείται με κάθειρξη 750 ετών. Ο εν λόγω μάρτυρας, κατά τον δικηγόρο του Λαβίδα, «έχει συμφωνήσει να συνεργάζεται με τις Αμερικανικές Αρχές με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του»

Το απόγευμα της Πέμπτης η εταιρεία Lavipharm ανακοίνωσε ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του στο ΔΣ της εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Lavipharm την έκανε δεκτή και αποφάσισε τη μη αναπλήρωσή του, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 5 του Καταστατικού της Εταιρείας και το άρθρο 82 παρ. 2 Ν 4548/2018.

Με αφορμή την δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm ΑΕ, κ. Θανάσης Λαβίδας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ισχυρή διοίκηση, μια δυναμική διευθυντική ομάδα, ένα πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, συνεχίζουμε την πορεία μας με πίστη στο όραμά μας στο χώρο της υγείας. Η Lavipharm βρίσκεται ήδη σε νέα τροχιά ανάπτυξης και συνεχίζουμε να χτίζουμε το μέλλον μας με αρωγό τους μετόχους, εργαζόμενους και συνεργάτες μας στην Ελλάδα και διεθνώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ