Πάνω από 60 δισ. δολάρια το κόστος του κορονοϊού

NEWSROOM
Πάνω από 60 δισ. δολάρια το κόστος του κορονοϊού
AP Images

Ο κορονοϊός ενδέχεται να στοιχίσει στην Κινεζική οικονομία ακόμη και 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποκρούσει κάποιο ισχυρότερο χτύπημα. Το ακριβές κόστος για την Κινεζική οικονομία είναι προς το παρόν δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, όμως ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζημιά ενδέχεται να φτάσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά το τρέχον τρίμηνο.

Το ποσοστό αυτό, αν επαληθευτεί, υπολογίζεται σε 62 δισ. δολάρια, σε μία στιγμή που η Κινεζική οικονομία είναι μάλλον εύθραυστη. Η ανάπτυξη τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ούτως ή άλλως η χαμηλότερη της δεκαετίας, καθώς η Κίνα πάλευε με το αυξανόμενο χρέος της και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κορονοϊός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιομηχανική πόλη, Γουχάν, έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους, έχει προσβάλει χιλιάδες και σίγουρα ήταν κάτι που δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση οι αρχές. Αντιθέτως, η Κινεζική κυβέρνηση θεωρούσε ως μεγαλύτερο πρόβλημά της αυτή τη στιγμή τις κοινωνικές αναταραχές, με αφορμή τα σχετικά προβλήματα που υπάρχουν στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.

Τώρα, όμως, το Πεκίνο πρέπει να βρει τρόπο ώστε ο κορονοϊός να μη δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα τοποθέτησε επικεφαλής για την αντιμετώπιση της κατάστασης τον πρωθυπουργό, Λι Κεκιάνγκ, σε μία απόφαση που δίνει στο σήμα ότι το σταμάτημα του ιού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του καθεστώτος.

Μέχρις ώρας, η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την ταχεία εξάπλωση του ιού. Η κεντρική, αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν μέχρι ώρας ξοδέψει 12,6 δισ. δολάρια για ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό. Οι μεγάλες τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες στις πληγείσες περιοχές. Και η Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωση ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γουχάν και της επαρχίας, Χουμπέι, να καθυστερήσουν τις πληρωμές των δανείων τους για αρκετούς μήνες, αν χάσουν εισοδήματα εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι διασφαλίζει την παροχή ρευστότητας στις χρηματιστηριακές αγορές ήδη από την περασμένη εβδομάδα, όμως οι χθεσινές απώλειες έδειξαν ότι η κατάσταση ίσως είναι σοβαρότερη από ό,τι εκτιμούνε. Ενδεχομένως, η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει πιο επιθετικές αποφάσεις για να αποφύγει μεγαλύτερη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδικοί θεωρούν ότι το Πεκίνο ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας και αύξηση των δαπανών στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση των εργαζομένων. Επίσης, οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για υποδομές ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα ίσως προχωρήσει σε νέες περικοπές επιτοκίων για να σταθεροποιήσει την οικονομία και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα για να ισορροπήσει από τις απώλειες του τριμήνου που διανύουμε.

Ήδη, εταιρείες όπως η Tesla και η Apple έχουν πληγεί από τα προβλήματα στην παραγωγή και τις πωλήσεις, ενώ δεν είναι ακόμα μετρήσιμες οι απώλειες από τον τουρισμό – μία βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων, που ήδη δέχτηκε σημαντικό πλήγμα τις ημέρες της Κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Και, βέβαια, στις απώλειες για την οικονομία, δεν είναι ακόμα δυνατόν να μετρηθούν οι απώλειες στο Κινεζικό Χρηματιστήριο από την πτώση των τιμών των μετοχών, όμως δεν αποκλείεται να είναι πολλαπλάσιες των 60 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ