Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να βυθίσει στην ύφεση τις ΗΠΑ

AP Images

Η μακροβιότερη ανάπτυξη της οικονομίας στην αμερικανική ιστορία κατάφερε να επιβιώσει από έναν πρωτοφανή εμπορικό πόλεμο, ένα καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία και πολλές καταρρεύσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο, η ταχύτατη επέκταση του κορωνοϊού φαίνεται να προβάλει μεγαλύτερη απειλή. Και αυτό επειδή η υγειονομική κρίση απειλεί να βυθίσει το σημαντικότερο κομμάτι της αμερικανικής, αν όχι της παγκόσμιας, οικονομίας: το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών είναι το στοιχείο που έχει κρατήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μακριά από την ύφεση κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου με την Κίνα την προηγούμενη χρονιά. Η βιομηχανική παραγωγή κατέρρευσε, οι επιχειρηματικές δαπάνες συρρικνώθηκαν, όμως οι Αμερικανοί δε σταμάτησαν να ψωνίζουν.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αντιμετωπίσουν μία υγειονομική κρίση καταφέρνοντας ένα μοιραίο χτύπημα στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, αλλά και στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ενδεχόμενη έξαρση του κορωνοϊού, όπως στη Νότια Κορέα και την Ιταλία, μπορεί να κάνει τους Αμερικανούς να περιορίσουν τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και αεροδρόμια.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο φόβος των επενδυτών ανά τον κόσμο προκαλώντας απώλειες σχεδόν 2.000 μονάδων στον Dow Jones μέσα σε δύο μέρες, ενώ έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις αναλυτών που βλέπουν ύφεση το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο κορωνοϊός αποτελεί διπλή απειλή. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, από τη μία πρόβλημα, στην αλυσίδα παραγωγής και, από την άλλη, είναι αντιμέτωπες με την προοπτική της μειωμένης ζήτησης.

Ήδη η Apple προειδοποίησε για πιθανές ελλείψεις σε iPhone και η Coca Cola ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει ελλείψεις στα τεχνητά γλυκαντικά που εισάγει από την Κίνα. Η United Airlines ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για ταξίδια στην Κίνα έχει μηδενιστεί, ενώ η MasterCard είναι σε συναγερμό για μειωμένες δαπάνες.

Μέχρι πρόσφατα οι αρχές στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, πίστευαν ότι ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα της Κίνας, ωστόσο φαίνεται ότι σταδιακά επεκτείνεται και στις υπόλοιπες ηπείρους, ενώ στην Κίνα μοιάζει να τίθεται σιγά σιγά υπό έλεγχο.

Τα καλά νέα είναι ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ανθεκτική έχοντας επιβιώσει από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς και από άλλα γεγονότα που τάραξαν την παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ