Ο εφιάλτης του πετρελαίου

Φωτό: Shutterstock

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εμπορευμάτων και, ειδικότερα, στο πετρέλαιο είναι ένας πραγματικός «εφιάλτης» για την παγκόσμια οικονομία, που ήδη υποφέρει από το «κραχ» στα Χρηματιστήρια, αλλά και τη διαφαινόμενη ύφεση εξ αιτίας της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας», που έχουν φέρει οι εξής συνθήκες: η επική μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, η διαρκώς μειούμενη ζήτηση για καύσιμα, κηροζίνη και ντίζελ, αλλά και από την Πέμπτη η απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, σε μία μάλλον αμφίβολης αποτελεσματικότητας προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μετά την ανακοίνωση του Πλανητάρχη, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 6% στα 31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε στα 30,02 δολάρια το βαρέλι, φέρνοντας τις συνολικές απώλειες της εβδομάδας στο 27%.

Η ταξιδιωτική οδηγία του Τραμπ είναι το στοιχείο που εντείνει τους φόβους, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, για κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων.

«Η κίνηση δεν έχει προηγούμενο, οπότε οι συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια ζήτηση ενεργειακών προϊόντων είναι άγνωστη», δηλώσει στο CNN ο ειδικός αναλυτής, Ράιαν Φιτζμόρις, της Rabobank.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει την αύξηση του αμερικανικού πετρελαίου, η Ρωσία αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσει με τις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, που ηγείται ουσιαστικά του ΟΠΕΚ, η οποία υποσχέθηκε αντίποινα στη Ρωσία πλημμυρίζοντας την αγορά με φθηνό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές – εν μέσω της κρίσης από την πανδημία – άρχισαν να φεύγουν από τις χρηματιστηριακές αγορές και τα εμπορεύματα για να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε ομόλογα και χρυσό. Οι φόβοι για ύφεση έχουν οδηγήσει τις αγορές σε ιστορικές απώλειες, με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να κρέμεται από μία κλωστή.

Το brent κατέγραψε απώλειες 7% στα 33,30 δολάρια το βαρέλι, καθώς το μεγάλο πρόβλημα, η μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι οι συνέπειες που θα έχει στην αγορά καυσίμων η ταξιδιωτική απαγόρευση, που θα καθηλώσει στο έδαφος χιλιάδες αεροσκάφη.

Πέραν του πραγματικού κόστους, η απόφαση Τραμπ έφερε μεγάλο πλήγμα και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά τουλάχιστον 600.000 βαρέλια το μήνα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις απώλειες των 700.000 βαρελιών το μήνα που έφερε η αναταραχή από την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ