Το Facebook έχει πρόβλημα κορωνοϊού, το What’sApp

Shutterstock

Οι κυβερνήσεις, οι γιατροί και οι ερευνητές ανά τον κόσμο παλεύουν για να μεταδίδουν ακριβείς πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό και την εξάπλωσή του. Όμως, οι προσπάθειες αυτές υπονομεύονται από την ταχύτατη εξάπλωση της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων θεραπειών, ειδικά σε μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το What’sApp, που ανήκει στο Facebook, ερευνάται και δέχεται έντονες επικρίσεις για το πώς χειρίζεται την παραπληροφόρηση, την ώρα που η πανδημία σαρώνει πλέον ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Κάποιοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένα πλατφόρμα για να διαδώσουν ένα μείγμα πραγματικών ειδήσεων μαζί με παραπλανητικούς ισχυρισμούς, που έχουν διαψεύσει οι επιστήμονες και οι γιατροί. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που έχουμε ήδη δει παγκόσμιους ηγέτες και ειδικούς να καλούν τους χρήστες να σταματήσουν να διακινούν μη επαληθευμένες πληροφορίες μέσω της εφαρμογής.

«Σας καλώ όλους να σταματήσετε σας παρακαλώ να διακινείτε μη επαληθευμένες πληροφορίες, μέσω ομάδων του What’sApp», έγραψε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράτκαρ στο Twitter, εξηγώντας ότι «αυτά τα μηνύματα είναι τρομακτικά και μπερδεύουν τους ανθρώπους κάνοντας πραγματική ζημιά. Σας παρακαλώ, ενημερωθείτε μέσω των αξιωματούχων και των αξιόπιστων πηγών».

Οι πληροφορίες αυτές συνήθως φτάνουν μέσω των έξυπνων κινητών με τη μορφή μηνυμάτων αφού έχουν προωθηθεί από φίλους ή συγγενείς και περιλαμβάνουν πληροφορίες που φέρεται να προέρχονται από κάποιο σπουδαίο γιατρό ή ένα φίλο ή ένα φίλο που εργάζεται για την κυβέρνηση. Τα περισσότερα μηνύματα περιέχουν κάποια σοβαρή συμβουλή όπως το πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας σε συνδυασμό με παραπληροφόρηση, όπως για παράδειγμα ότι το να πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά αδρανοποιεί τον κορωνοϊό.

Και επειδή τα μηνύματα του What’sApp είναι κρυπτογραφημένα με τρόπο που μπορεί να τα δει μόνο ο αποστέλλων και ο παραλήπτης, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αρχές να ελέγξουν την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί. Το ίδιο το What’sApp δεν ελέγχει τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω της πλατφόρμας του.

Το πρόβλημα έχουν εντοπίσει και επισημάνει και οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται το What’sApp ανακοίνωσε ότι κάνει προσπάθειες για να σταματήσει την παραπληροφόρηση, ενώ έχει ζητήσει από χρήστες να προωθούν τα εν λόγω μηνύματα σε ομάδες ελέγχου για να διαπιστώνεται αν ισχύουν ή όχι.

Μεταξύ των δημοφιλών – αλλά ανακριβών – αναρτήσεων είναι και η προτροπή να πίνουμε ζεστά ροφήματα που σκοτώνουν τον ιό και όχι παγωμένο νερό, καθώς και επίσης ότι το να πίνεις νερό κάθε 15 με 20 λεπτά στέλνει τον ιό στο στομάχι, οπότε σκοτώνεται από τα οξέα του στομάχου.

Οι γιατροί απαντούν ότι το να είναι κανείς ενυδατωμένος είναι σημαντικό για την υγεία, όμως το ζεστό ή το κρύο νερό δεν εμποδίζουν ούτε ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Προσοχή, λοιπόν, σε αυτά που διαβάζετε!

ΣΧΕΤΙΚΑ