fbpxΟ Ομπάμα στο επίκεντρο των αμερικανικών εκλογών | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Ομπάμα στο επίκεντρο των αμερικανικών εκλογών

Ο Ομπάμα στο επίκεντρο των αμερικανικών εκλογών
AP Images

Παρότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που το όνομα του Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε σε ψηφοδέλτιο, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παίζει σημαντικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Από τη μία πλευρά, οι Δημοκρατικοί προωθούν δυνατά τη στήριξη του Ομπάμα στον Τζο Μπάιντεν, τον επί τέσσερα χρόνια Αντιπρόεδρό του. Ούτως ή άλλως, ο Ομπάμα συνεχίζει να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός των Δημοκρατικών, κυρίως στις πληθυσμιακές ομάδες των μαύρων και των νέων, οπότε η εκστρατεία του Μπάιντεν σκοπεύει να «χρησιμοποιήσει» τον πρώην Πρόεδρο τους επόμενους μήνες.

Τώρα, όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα συνεχίζει να είναι ο αγαπημένος του πολιτικός στόχος. Το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ και οι πολιτικοί του σύμμαχοι προώθησαν για ακόμα μία φορά τις αγαπημένες τους θεωρίες συνομωσίας που έχουν απήχηση στον υπέρ-συντηρητικό κοινό ώστε φυσικά να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις αστοχίες της κυβέρνησης κατά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτές τονίζουν στο Associated Press ότι και τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να ρίχνουν το βάρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, καθιστώντας το διακύβευμα των επόμενων εκλογών όχι μόνο ως μία διεκδίκηση για το μέλλον, αλλά και για το παρελθόν.

Η χρήση του Ομπάμα από τον Μπάιντεν και τον Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, που αναζητά την πολιτική πιστοποίηση του Ομπάμα, ξεκίνησε μία προεκλογική εκστρατεία που εκτός των άλλων στοχεύει στο να αποκαταστήσει και την κληρονομιά του πρώην Προέδρου, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διαλύει κομμάτι κομμάτι. Ο Μπάιντεν, σε ένα βαθμό, κατεβαίνει για να τελειώσει τη δουλειά του πρώην Προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ συνεχίζει τη γνωστή ρητορική του κατά του Ομπάμα, όμως με ένα πιο σκοτεινό και πιο συνομωσιολογικό τόνο, που ξεπερνά τις διαφωνίες του για την πολιτική δημόσιας υγείας και το ρόλο της Αμερικής στον κόσμο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στις δράσεις του Ομπάμα και του Μπάιντεν και των Συμβούλων Ασφαλείας τους τις τελευταίες μέρες της διακυβέρνησής τους, με αφορμή την υπόθεση του Μάικλ Φλιν.

Βέβαια, ο Φλιν ήταν Σύμβουλος Ασφαλείας του Τραμπ για μερικές ημέρες έως ότου παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στον Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, σε σχέση με την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Και παρά το γεγονός ότι οι Σύμβουλοι του Ομπάμα ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες για την αποκάλυψη του ονόματος του Φλιν, ο οποίος τελικά παραδέχτηκε την ενοχή στο FBI, ούτε υπάρχει καμία παράλειψη από την πλευρά του Ομπάμα ή του Μπάιντε, ο Τραμπ έχει βρει ευκαιρία να μιλά για ένα σκάνδαλο, το οποίο μάλιστα έχει ονομάσει «Obamagate». Και το δυστύχημα είναι ότι σε αυτό το παραλήρημα έχει τη στήριξη πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων των Ρεπουμπλικανών.

Η στάση του αυτή ανησυχεί το επιτελείο του Ομπάμα και του Μπάιντεν που αναρωτιούνται πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Τραμπ και πόσο να χρησιμοποιήσει την κυβέρνηση για να στήσει μία υπόθεση εναντίον τους, ακόμη και αν δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη, απλά και μόνο για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μία εκλογική χρονιά.

Γιατί ο Τραμπ ξαναθυμήθηκε τον Ομπάμα

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Τραμπ για τον Ομπάμα έρχεται σε μία στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση του κορωνοϊού στις επερχόμενες εκλογές, λόγω του τεράστιου αριθμού των θυμάτων, αλλά και τις αρνητικές προοπτικές της οικονομίας, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ανέργους.

Η καμπάνια του Μπάιντεν και ο ίδιος ο υποψήφιος έχουν εδώ και μέρες τονίσει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των επιθέσεων του Τραμπ στον Ομπάμα και της διπλής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος – χωρίς, όπως όλα δείχνουν, επιτυχία.

Η καμπάνια του Μπάιντεν βιάζεται να εντάξει τον Ομπάμα στους κόλπους της, μετά από τρία χρόνια σιωπής του πρώην Προέδρου. Τα σχέδια αυτά έχουν καθυστερήσει και εξ αιτίας της ματαίωσης των εκδηλώσεων εξ αιτίας του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων, ο πρώην Πρόεδρος σκοπεύει να παίξει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια εκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν.

Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα έκανε εκστρατεία υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, φέτος αναμενόταν να μην πάρει μέρος στην εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίους, όποιος και αν ήταν αυτός. Ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος θεωρείται σημαντικός για την επιτυχία της εκστρατείας, δεδομένου ότι παραμένει πολύ δημοφιλής με το 57% των Αμερικανών να έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν – μεταξύ τους το 92% των Δημοκρατικών και το 19% των Ρεπουμπλικανών. Η δημοφιλία του Μπάιντεν βρίσκεται στο 41% και του Τραμπ στο 40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Ο 38χρονος φρέσκος πολιτικός, με το προφίλ του διανοούμενου και το μήνυμα για «αλλαγή σελίδας» κέρδισε τους ψηφοφόρους σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης
ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης
Οι φαρμακοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν καταφέρει να ακμάσουν παρά τα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες.
ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης
Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα
Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα
Από αγαπημένο μέσο του Τραμπ, έφτασε να εξοργίσει τον Πλανητάρχη. «Εμπόλεμη κατάσταση» ανάμεσα στην κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία και το Λευκό Οίκο.
Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα