fbpxNew York, New York… τι θα γίνει με την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ | Economistas.gr
Skip to main content

New York, New York… τι θα γίνει με την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ

New York, New York… τι θα γίνει με την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ
Ηλιοθεραπεία, μια από τις λίγες απολαύσεις που μπορεί να χαρεί κανείς αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη / AP Images

Οι αρχές της πόλης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν παράταση στο δίμηνο lockdown,παρά το γεγονός ότι κάποιες δραστηριότητες σε συγκεκριμένα σημεία της Πολιτείας έχουν αρχίσει να ανοίγουν, γεγονός βέβαια που δημιουργεί ερωτήματα και έντονες ανησυχίες για το τι θα συμβεί στην εμπορική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν μπει στη διαδικασία ανοίγματος των οικονομιών τους, το «Μεγάλο Μήλο» - επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ – δε φαίνεται να ετοιμάζεται για χαλάρωση των μέτρων εν μέσω έντονων ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του COVID-19.

«Βαριέμαι μέχρι θανάτου», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η 80χρονη, Ρόντα Γκλας, η οποία αυτή την εποχή του χρόνου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, προσθέτοντας: «Απλά ελπίζω να επανέλθουμε σε κάποιο είδος κανονικότητας σύντομα».

Παράταση των μέτρων

Η ευχή της μάλλον δε θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης θα πρέπει να περιμένουν έως τον Ιούνιο για να ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα των μη – απαραίτητων επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, τα μουσεία. Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο, αποφάσισε την επέκταση διάφορων περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Μαΐου και κάποια έως τις 13 Ιουνίου.

Τα κοκτέιλ στα μπαρ των ταρατσών, οι συναυλίες στη Madison Square Garden ή τα πλήθη στην Times Square, δραστηριότητες που συμβολίζουν τη Νέα Υόρκη και τη χαρακτηρίζουν τη μητρόπολη της διασκέδασης, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, δε φαίνεται να επανέρχονται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Τα αγαπημένα θέατρα του Broadway ανακοίνωσαν ότι δε θα ξανανοίξουν πριν το Σεπτέμβριο, στην καλύτερη περίπτωση. Ενώ οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται οι Νεοϋορκέζοι να χρειαστεί να περάσουν ένα θερμό καλοκαίρι χωρίς πρόσβαση στις περίφημες παραλίες της περιοχής.

Επίσης, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πισίνες θα παραμείνουν κλειστές και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση για το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια για την επόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι πληγές που αφήνει ο κορωνοϊός

Ο COVID-19 έχει σκοτώσει πάνω από 20.000 κατοίκους της Νέας Υόρκης από το Μάρτιο που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, νούμερο που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των θανάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, τουλάχιστον 700 Νεοϋορκέζοι πέθαιναν καθημερινά από τον κορωνοϊό.

Και παρά το γεγονός ότι στη χώρα έχουν γίνει διαδηλώσεις κατά των μέτρων, οι Νεοϋορκέζοι έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών, ενώ όσοι χρειάζεται να κυκλοφορούν φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Η τελευταία εστία ανησυχίας είναι μία σπάνια φλεγμονή που μοιάζει με το νόσο Καβασάκι και έχει χτυπήσει πολλά παιδιά, ενώ θεωρείται ότι συνδέεται με τον COVID-19, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανησυχίες για μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Η κρίση έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας, με συνέπεια πολλοί να πιστεύουν ότι μετά από αυτή την κρίση, η αμερικανική μεγαλούπολη δε θα είναι η ίδια και θα χρειαστεί χρόνο για να ξεπεράσει το σοκ, όπως είχε γίνει και με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης
ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης
Οι φαρμακοβιομηχανίες, τα σούπερ μάρκετ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν καταφέρει να ακμάσουν παρά τα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες.
ΗΠΑ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κρίσης
Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη κατάσταση από την ίδρυσή του το 1948».
Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια
Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία «κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει την αιτία της αύξησης της φτώχειας για πρώτη φορά από το 1998».
Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια