Πυρ ομαδόν κατά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ / AP Images

Οι επικεφαλής ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες καταδίκασαν την αδράνεια του Facebook όσον αφορά στις πρόσφατες αναρτήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και εξέφρασαν αυτές τις απόψεις τους σε τηλεδιάσκεψη με τα ανώτατα στελέχη του κοινωνικού δικτύου, μεταξύ τους και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αλλά και τη Γενική Διευθύντρια, Σέριλ Σάντμπεργκ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αργότερα, τόνισαν ότι ο Ζούκεμπεργκ ξεκινά ένα «πολύ επικίνδυνο προηγούμενο». Και πρόσθεσαν ότι «είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι από τις ακατανόητες εξηγήσεις που μας έδωσε ο Μαρκ για να δικαιολογήσει το ότι επέτρεψε να παραμείνουν στο κοινωνικό δίκτυο τα σχόλια του Τραμπ».

Μάλιστα, τόνισαν ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «δεν έδειξε να κατανοεί την ιστορική, αλλά και την τωρινή, καταπίεση του ψηφοφόρου και αρνείται να παραδεχτεί ότι το Facebook διευκολύνει τον Τραμπ, ο οποίος παροτρύνει να χρησιμοποιηθεί βία κατά των διαδηλωτών».

Η τηλεδιάσκεψη μαζί με την επικριτική ανακοίνωση των ακτιβιστών έρχεται μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε από μέσα και από έξω από το Facebook σχετικά με την απόφαση της εταιρείας που διαχειρίζεται το κοινωνικό δίκτυο να μην αναλάβει δράση κατά των αναρτήσεων του Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης και της ανάρτησης όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απειλούσε ότι «θα πέσουν σφαίρες» μετά τις λεηλασίες.

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλος του Facebook, το Twitter, έβαζε προειδοποίηση στις αναρτήσεις του Αμερικανού Προέδρου ότι «υποκινούν σε βία».

Όμως, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ακολούθησε τελείως διαφορετική προσέγγιση, λέγοντας ότι προσωπικά ο ίδιος είχε μία «εσωτερική αρνητική αντίδραση» στις αναρτήσεις του Τραμπ, ωστόσο ένοιωσε μία μεγάλη ευθύνη ως «ηγέτης ενός θεσμού που έχει δεσμευτεί ολοκληρωτικά στην ελευθερία της έκφρασης».

Σύμφωνα με διαρροές στα αμερικανικά μέσα, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των στελεχών του Facebook και ακτιβιστών έγινε με πρωτοβουλία των τελευταίων, οι οποίοι ζήτησαν τη συνάντηση, προφανώς για να εκφράσουν στο Ζούκερμπεργκ την αντίθεσή τους για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε και στον απόηχο της μεγάλης κατακραυγής κατά του Facebook και της πολιτικής που ακολουθεί, αλλά και των αντιδράσεων ακόμη και των υπαλλήλων του κοινωνικού δικτύου, οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία στην οποία εργάζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ