Μαίνεται ο νέος τεχνολογικός πόλεμος

Φωτογραφία: Shutterstock

Πολλές χώρες, αλλά και εταιρείες, ανά τον κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο μίας μάχης σε εξέλιξη για το μέλλον της τεχνολογίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, κατάσταση που τις υποχρεώνει να επιλέξουν με ποιον θα συνταχθούν.

Το τελευταίο θύμα αυτής της μάχης είναι το TikTok, μία εφαρμογή για βίντεο, πολύ δημοφιλή στους εφήβους, με εκατομμύρια συνδρομητές σε πολλές αγορές, μεταξύ τους η Ινδία και οι ΗΠΑ. Η εφαρμογή ανήκει σε Κινεζική εταιρεία, την οποία διοικεί ένας Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν το TikTok μπλοκαρίστηκε στην Ινδία, μετά τη συνοριακή διαμάχη μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες. Προ ημερών, οι ΗΠΑ απείλησαν επίσης να απαγορεύσουν την εφαρμογή, επειδή θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. Και όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η εταιρεία ανακοίνωνε ότι φεύγει από το Χονγκ Κονγκ λόγω των ανησυχιών για το νέο νόμο για την ασφάλεια που η Κίνα επέβαλε στην πόλη.

Η μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου την τεχνολογία: Κίνα και ΗΠΑ ανταγωνίζονται για την τεχνητή νοημοσύνη, το ταχύτατο διαδίκτυο 5G και άλλες καινοτομίες. Και όπως είναι φυσικό, η μάχη αυτή μεταφέρεται και σε άλλες χώρες, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τους συμμάχους τους σε αυτόν τον «πόλεμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν διαφορετικές απόψεις για την τεχνολογία εδώ και χρόνια. Όταν η IBM και η Microsoft οδηγούσαν την αμερικανική καινοτομία της δεκαετία, του 1980, η Κίνα έβαζε τις βάσεις του Great Firewall (Μεγάλου Τείχους) – ένα τεράστιο μηχανισμό λογοκρισίας που αποκλείει περιεχόμενο από το Ίντερνετ.

Έκτοτε, η Κίνα έφτιαξε ένα κλειστό και ελεγχόμενο Ίντερνετ, που βγήκε θαυμαστές και σε άλλα απολυταρχικά καθεστώτα: η Ρωσία, για παράδειγμα, έφτιαξε το δικό της τείχος, με τη βοήθεια Κινέζων επιστημόνων.

Οι επενδύσεις του Πεκίνου στην τεχνολογία έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το «Made in China 2025», το φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου να εξαλείψει την εξάρτηση της χώρας από την ξένη τεχνολογία, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια ε τομείς όπως η ασύρματη τηλεπικοινωνία, τα μικροτσίπ και η ρομποτική.

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, προσπαθεί να περιορίσει την Κίνα. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο ότι κλέβει αμερικανική τεχνολογία, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, που ξεκίνησε το 2018. Όσο η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του Πεκίνου, τόσο πιο απίθανο φαίνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας.

Η Huawei είναι το πρώτο παράδειγμα αυτής της έντασης. Η Ουάσιγκτον εδώ και πάνω από ένα χρόνο πιέζει τους συμμάχους τους να αποκλείσουν τον Κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό από τις διαδικασίες ανάπτυξης του 5G και ήδη η Βρετανία υποχώρησε στις πιέσεις.

Καθώς η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επιδεινώνεται, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλες τις υπερδυνάμεις ανά τον κόσμο, καθώς και για τις τεχνολογικές εταιρείες που λειτουργούν εκτός των συνόρων.

Αναλυτές του Eurasia Group μιλούν για ένα νέο «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» που θα αναγκάσει τις παγκόσμιες δυνάμεις να επιλέξουν πλευρά. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, μπορούν να γείρουν προς την πλευρά της Κίνας, λόγω της συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα των ημιαγωγών.

Το βέβαιο είναι ότι οι τεχνολογικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις. Κάποιες ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες αγορές ή να λειτουργήσουν σε δύο ή περισσότερα κομμάτια, διασπώντας τις λειτουργίες, αλλά και τα έσοδά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ