fbpxΜαίνεται ο νέος τεχνολογικός πόλεμος | Economistas.gr
Skip to main content

Μαίνεται ο νέος τεχνολογικός πόλεμος

Μαίνεται ο νέος τεχνολογικός πόλεμος
Φωτογραφία: Shutterstock

Πολλές χώρες, αλλά και εταιρείες, ανά τον κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο μίας μάχης σε εξέλιξη για το μέλλον της τεχνολογίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, κατάσταση που τις υποχρεώνει να επιλέξουν με ποιον θα συνταχθούν.

Το τελευταίο θύμα αυτής της μάχης είναι το TikTok, μία εφαρμογή για βίντεο, πολύ δημοφιλή στους εφήβους, με εκατομμύρια συνδρομητές σε πολλές αγορές, μεταξύ τους η Ινδία και οι ΗΠΑ. Η εφαρμογή ανήκει σε Κινεζική εταιρεία, την οποία διοικεί ένας Αμερικανός Διευθύνων Σύμβουλος.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν το TikTok μπλοκαρίστηκε στην Ινδία, μετά τη συνοριακή διαμάχη μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες. Προ ημερών, οι ΗΠΑ απείλησαν επίσης να απαγορεύσουν την εφαρμογή, επειδή θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. Και όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που η εταιρεία ανακοίνωνε ότι φεύγει από το Χονγκ Κονγκ λόγω των ανησυχιών για το νέο νόμο για την ασφάλεια που η Κίνα επέβαλε στην πόλη.

Η μάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου την τεχνολογία: Κίνα και ΗΠΑ ανταγωνίζονται για την τεχνητή νοημοσύνη, το ταχύτατο διαδίκτυο 5G και άλλες καινοτομίες. Και όπως είναι φυσικό, η μάχη αυτή μεταφέρεται και σε άλλες χώρες, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τους συμμάχους τους σε αυτόν τον «πόλεμο».

Μια παλιά ιστορία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν διαφορετικές απόψεις για την τεχνολογία εδώ και χρόνια. Όταν η IBM και η Microsoft οδηγούσαν την αμερικανική καινοτομία της δεκαετία, του 1980, η Κίνα έβαζε τις βάσεις του Great Firewall (Μεγάλου Τείχους) – ένα τεράστιο μηχανισμό λογοκρισίας που αποκλείει περιεχόμενο από το Ίντερνετ.

Έκτοτε, η Κίνα έφτιαξε ένα κλειστό και ελεγχόμενο Ίντερνετ, που βγήκε θαυμαστές και σε άλλα απολυταρχικά καθεστώτα: η Ρωσία, για παράδειγμα, έφτιαξε το δικό της τείχος, με τη βοήθεια Κινέζων επιστημόνων.

Οι επενδύσεις του Πεκίνου στην τεχνολογία έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το «Made in China 2025», το φιλόδοξο σχέδιο του Πεκίνου να εξαλείψει την εξάρτηση της χώρας από την ξένη τεχνολογία, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια ε τομείς όπως η ασύρματη τηλεπικοινωνία, τα μικροτσίπ και η ρομποτική.

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, προσπαθεί να περιορίσει την Κίνα. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί το Πεκίνο ότι κλέβει αμερικανική τεχνολογία, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών, που ξεκίνησε το 2018. Όσο η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του Πεκίνου, τόσο πιο απίθανο φαίνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας.

Η Huawei είναι το πρώτο παράδειγμα αυτής της έντασης. Η Ουάσιγκτον εδώ και πάνω από ένα χρόνο πιέζει τους συμμάχους τους να αποκλείσουν τον Κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό από τις διαδικασίες ανάπτυξης του 5G και ήδη η Βρετανία υποχώρησε στις πιέσεις.

Το «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου»

Καθώς η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη επιδεινώνεται, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή θα έχει σημαντικές συνέπειες για όλες τις υπερδυνάμεις ανά τον κόσμο, καθώς και για τις τεχνολογικές εταιρείες που λειτουργούν εκτός των συνόρων.

Αναλυτές του Eurasia Group μιλούν για ένα νέο «ψηφιακό Τείχος του Βερολίνου» που θα αναγκάσει τις παγκόσμιες δυνάμεις να επιλέξουν πλευρά. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, μπορούν να γείρουν προς την πλευρά της Κίνας, λόγω της συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα των ημιαγωγών.

Το βέβαιο είναι ότι οι τεχνολογικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις. Κάποιες ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες αγορές ή να λειτουργήσουν σε δύο ή περισσότερα κομμάτια, διασπώντας τις λειτουργίες, αλλά και τα έσοδά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κρύβεται πίσω από τις απολύσεις των τεχνολογικών κολοσσών
Τι κρύβεται πίσω από τις απολύσεις των τεχνολογικών κολοσσών
Οι πρώτες απολύσεις στην Amazon έγιναν γνωστές από αναρτήσεις χρηστών στο LinkedIn, όμως αμέσως μετά επιβεβαιώθηκαν από το διευθυντή της εταιρείας. Εργαζόμενοι στο Twitter, το Meta, την Coinbase και το Snap έχουν γράψει στα προφίλ τους ότι αναζητούν επαγγελματικές εταιρείες, ενώ παγκοσμίως έχουν χαθεί πάνω από 120.000 θέσεις εργασίας στον τομέα.
Τι κρύβεται πίσω από τις απολύσεις των τεχνολογικών κολοσσών
Συνεχίζεται η «σφαγή» στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Συνεχίζεται η «σφαγή» στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Τεράστιες περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Microsoft, ο τελευταίος τεχνολογικός κολοσσός που μπήκε στον χορό των μαζικών απολύσεων τους τελευταίους μήνες.
Συνεχίζεται η «σφαγή» στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Η μάχη του Πεκίνου για την επικράτηση στην τεχνολογία χάθηκε…
Η μάχη του Πεκίνου για την επικράτηση στην τεχνολογία χάθηκε…
Στο Πεκίνο είναι έξαλλοι: Η Κινεζική κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι χάνει τη μάχη για το μέλλον της τεχνολογίας. Μία μάχη που θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά την παγκόσμια θέση της Κίνας.
Η μάχη του Πεκίνου για την επικράτηση στην τεχνολογία χάθηκε…
Συνεχίζει τις πωλήσεις ρωσικού αερίου η Shell
Συνεχίζει τις πωλήσεις ρωσικού αερίου η Shell
Η Shell συνεχίζει να εμπορεύεται ρωσικό αέριο, πάνω από ένα χρόνο μετά τις ανακοινώσεις του πετρελαϊκού κολοσσού ότι αποχωρεί από την αγορά ενέργειας της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της Global Witness, η εταιρεία εμπλέκεται στο εμπόριο σχεδόν τους ενός ογδόου του ρωσικού αργού που διακινείται μέσω θάλασσας, όπως προκύπτει από στοιχεία του 2022.
Συνεχίζει τις πωλήσεις ρωσικού αερίου η Shell
Κατέρρευσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας
Κατέρρευσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας
Πληθαίνουν οι ανησυχίες για την οικονομία της Ρωσίας, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησαν οι κυρώσεις, με το τελευταίο χτύπημα να αφορά στο μέχρι πρότινος πολύ σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα της χώρας.
Κατέρρευσε το εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας