Ετοιμη να πέσει στον… γκρεμό η αμερικανική οικονομία

Στιγμιότυπο από το Μαϊάμι / Φωτογραφία: AP Images

Έτοιμη να πέσει στον… γκρεμό είναι η αμερικανική οικονομία, ωστόσο οι επενδυτές δε φαίνεται να νοιάζονται και πολύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο οικονομικό δελτίο του CNN.

Συνολικά, η χρηματιστηριακή αγορά έχει φτάσει στον ουρανό τους τελευταίους μήνες, με το Nasdaq να έχει ενισχυθεί κατά 16% φέτος, χάρη στο ράλι των τεχνολογικών εταιρειών, και να απέχει ελάχιστα από το να φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η 31η Ιουλίου, αυξάνονται διαρκώς οι ανησυχίες ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει ένα μειωμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας, στο οποίο όπως όλα δείχνουν δε θα περιλαμβάνεται το επίδομα των 600 δολαρίων για τους άνεργους Αμερικανούς, που βασίστηκαν σε αυτό κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, αλλά θα περιοριστούν στα μόλις 200 δολάρια το μήνα.

Η κατάσταση θυμίζει το 2012 όταν η αμερικανική οικονομία ήταν για ακόμα μία φορά έτοιμη να πέσει στο δημοσιονομικό γκρεμό. Τότε, η ανησυχία για τον τερματισμό των φορολογικών περικοπών και τις αυτόματες μειώσεις των δημοσίων δαπανών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχαν επηρεάσει τους επενδυτές. Όμως, η κρίση αποφεύχθηκε όταν ο τότε Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε συμφωνία με το Κογκρέσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2013.

Ο δημοσιονομικός γκρεμός του 2020 είναι διαφορετικός. Αυτή τη στιγμή, θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν μέτρα τόνωσης από την Ουάσιγκτον. Όμως το πακέτο του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ που πρότειναν οι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ χαμηλότερο από τα μέτρα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο και υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο Μάρτιο.

Επίσης, είναι σημαντικά χαμηλότερο από τη βοήθεια των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν τον περασμένο Μάιο οι Δημοκρατικοί, όμως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί από τη Γερουσία που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 35% σε ετήσια βάση. Οι ελπίδες όλων είναι ότι τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει. Τι γίνεται όμως αν αυτό δεν ισχύει;

Εκατομμύρια ανθρώπων συνεχίζουν να είναι άνεργοι και αυξάνονται οι εκκλήσεις των ειδικών για επιπλέον επιδόματα ανεργίας, ειδικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ενδέχεται να καταρρεύσουν ελλείψει ρευστότητας.

θα σώσει την κατάσταση η Fed;

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την οικονομία. Και σε αυτό το σημείο, οι ελπίδες όλων βασίζονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία με την πολιτική που ακολουθεί εδώ και καιρό στηρίζει την οικονομία και σε αυτή ουσιαστικά οφείλεται το ράλι του Χρηματιστηρίου.

Η Fed έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει ρίξει τρισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά για να αυξηθεί η πιστωτική επέκταση των τραπεζών. Η αγορά συνεχίζει να πιστεύει ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Παρόλα αυτά, η Fed έχει συγκεκριμένα εργαλεία στα χέρια της και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλάβει δράση, αν δε θέλει η οικονομία να πέσει στον γκρεμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ