Το απίστευτο χαρακτηριστικό του νέου iPhone 12

Φωτογραφία: Shutterstock

Το νέο iPhone 12 σίγουρα θα διαθέτει τις αναμενόμενες ανανεώσεις: γρηγορότερο επεξεργαστή, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOs, σύνδεση με το δίκτυο 5G και μία σειρά άλλων χαρακτηριστικών που θα το καταστήσουν το γρηγορότερο iPhone που έχει φτιάξει ποτέ η Apple.

Όμως, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νέου iPhone που θα το κάνει να ξεχωρίζει είναι το εξής: μία οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Και αν αυτό ξεχωρίσει, τότε είναι βέβαιο πως οι φανατικοί πελάτες της Apple θα ενθουσιαστούν. Φήμες της αγοράς, που επικαλείται το έγκυρο CNN, κάνουν λόγο για display της οθόνης στα 120 Hz. Πράγμα που σημαίνει ότι η οθόνη θα παίζει 120 διαφορετικά καρέ ή εικόνες το δευτερόλεπτο.

Η οθόνη που διαθέτουν τα iPhone που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως και τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα και οι υπολογιστές, έχουν μείνει στα 60 Hz, δηλαδή 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα αυτή δε μοιάζει να είναι καθόλου αργή, καθώς αυτή έχουμε συνηθίσει. Όμως, σκεφτείτε να έχετε στα χέρια σας μία οθόνη με 120 Hz και λίγες μέρες μετά θα αναρωτιέστε πώς επιβιώνατε με τα σχεδόν 60 καρέ το δευτερόλεπτο.

Οι οθόνες που ανανεώνονται ταχύτερα μοιάζουν πολύ πιο γρήγορες. Για παράδειγμα, όταν κάνετε scroll προς τα κάτω, όταν πατάτε μία εφαρμογή ή παίζετε ένα παιχνίδι, το τηλέφωνο θα σας δίνει την αίσθηση ότι υπακούει στις εντολές σας σχεδόν στιγμιαία. Ακόμη και σε τηλέφωνα με πιο αργούς επεξεργαστές, οι οθόνες με ταχύτητα ανανέωσης πάνω από 60 Hz θα σας δίνουν την αίσθηση ενός πιο γρήγορου τηλεφώνου.

Τα υψηλής ποιότητας Android τηλέφωνα, όπως το Samsung Galaxy S20, το Google Pixel 4 και το OnePlus 8 Pro, έχουν ήδη οθόνες 90 Hz ή 120 Hz. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες iPhone κατά πάσα πιθανότητα δε γνωρίζουν καν τη διαφορά και, σίγουρα, δεν ξέρουν τι χάνουν.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτές τις οθόνες με υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Το πρώτο είναι ότι συχνά οι κατασκευαστές θυσιάζουν ένα μέρος της πυκνότητας των pixel, γεγονός που μειώνει την ποιότητα από το 4K σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, 1080p. Ωστόσο, η οθόνη Retina είναι τόσο ευκρινής που προσφέρει ποιότητα ευκρίνειας πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει το ανθρώπινο μάτι, οπότε και στην πραγματικότητα ο χρήστης δεν θα καταλάβει τη διαφορά.

Το δεύτερο πρόβλημα όμως είναι αρκετά σημαντικότερο: μία οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης τρώει πολύ μπαταρία, καθώς χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να ανανεώνει την οθόνη τόσο γρήγορα.

Η Apple θεωρεί τη ζωή των μπαταριών της ως ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των τηλεφώνων της. Γι’ αυτό το λόγο, αν τελικά βγάλει την οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα ανοίγει και θα κλείνει αυτόματα ανάλογα με την εφαρμογή που ανοίγει ο χρήστης. Τα τηλέφωνα Android συχνά έχουν διαφορετικό ρυθμό ανανέωσης που ανοίγει και κλείνει ώστε να αυξάνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η διατήρηση της μπαταρίας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του iPhone 12, το οποίο αναμένεται να διαθέτει και σύνδεση σε δίκτυο 5G, κάτι που ούτως ή άλλως καταναλώνει περισσότερη μπαταρία. Το iPad Pro έχει οθόνη με 120 Hz, αλλά διαθέτει και πολύ μεγαλύτερη μπαταρία από το iPhone.

ΣΧΕΤΙΚΑ