fbpxΗ Wall Street έχει ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν | Economistas.gr
Skip to main content

Η Wall Street έχει ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν

Η Wall Street έχει ήδη ψηφίσει τον Μπάιντεν
Προεκλογική ομιλία του Τζο Μπάιντεν / AP Images

Οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν μόνο δύο μήνες και το αμερικανικό Χρηματιστήριο ενισχύεται διαρκώς, με εξαίρεση τη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση.

Θεωρητικά, αυτό είναι υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς παραδοσιακά όταν η αγορά ενισχύεται, αυτό ευνοεί τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Όμως, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλιακανών υπολείπεται του Τζο Μπάιντεν σε πολλές αμφίρροπες Πολιτείες.

Και παρά το γεγονός ότι η ανάκαμψη τους Χρηματιστηρίου από τον περασμένο Μάρτιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η ύφεση του κορωνοϊού δε θα διαρκέσει για πολύ, η αλήθεια είναι ότι πρέπει κανείς να ψάξει πιο βαθιά για να αναλύσει το πώς ξεδιπλώνεται η ανάκαμψη.

Σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του CNN, υπάρχουν συγκεκριμένες μετοχές που θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλή απόδοση σε περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου – και επίσης υπάρχει ένα πορτοφόλιο μετοχών που θα ενισχυθεί σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

Μπλε και κόκκινες μετοχές

Σύμφωνα με στοιχεία της Strategas, που έχει στη διάθεσή του το CNN Business, ένας σημαντικός αριθμός μετοχών εταιρειών υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέρ της παγκοσμιοποίησης, κοινωνικής ασφάλισης και κάνναβης έχουν ενισχυθεί πάνω από 10% από τις αρχές Ιουνίου.

Οι αποκαλούμενες μετοχές του Biden ή μπλε μετοχές (όπως το χρώμα των Δημοκρατικών) περιλαμβάνουν μετοχές εταιρειών όπως η Granite Construction, η Tesla, η First Solar, ο κολοσσός των τσιπς, Broadcom και η iShares MSCI Germany ETF, που περιλαμβάνει μετοχές γερμανικών εταιρειών.

Το «στοίχημα» των επενδυτών είναι ότι αυτές οι εταιρείες θα πάνε πολύ καλά σε περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές και ξαναρχίσουν τα έργα υποδομών – δρόμοι, γέφυρες κτλ – αρχίσουν οι ΗΠΑ να μειώνουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο και αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και άλλες σημαντικές χώρες.

Οι επενδυτές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι η προσιτή κοινωνική ασφάλιση και πιο χαλαροί κανόνες σχετικά με τη μαριχουάνα βρίσκονται στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, σε περίπτωση που είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας.

Την ίδια ώρα, μία σειρά μετοχών εταιρειών που παράγουν προϊόντα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες και τραπεζικές μετοχές που θα έχουν καλύτερη απόδοση σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ έχουν υποχωρήσει κατά 9% το τελευταίο τρίμηνο. Μεταξύ των κόκκινων (όπως είναι το χρώμα των Ρεπουμπλικανών) εταιρειών είναι η Driller Transocean, η Peabody, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Bank of America και η Morgan Stanley.

Βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει ο Μπάιντεν. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά και διάφοροι πολιτικοί αναλυτές υποτίμησαν τη δυναμική του Τραμπ και τις πιθανότητες να κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Άλλωστε, απομένουν άλλοι δύο μήνες μέχρι τις εκλογές και πολλά μπορούν να συμβούν τις επόμενες εξήντα μέρες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η Wall Street δείχνει νίκη του Μπάιντεν και πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την οικονομική ανάκαμψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Ο 38χρονος φρέσκος πολιτικός, με το προφίλ του διανοούμενου και το μήνυμα για «αλλαγή σελίδας» κέρδισε τους ψηφοφόρους σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Μπορεί να κερδίσει ο Μπούτιτζιζ το χρίσμα;
Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;
Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;
Αυτό που θεωρούν βέβαιο τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών είναι ότι, ανεξαρτήτως Προέδρου, η σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα θα συνεχιστεί.
Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει διαρκώς την πεποίθησή του για την καλή πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και των εισοδημάτων των πολιτών χάρη στην ανάκαμψη με σχήμα V των δεικτών στη Wall Street.
Τι δεν καταλαβαίνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία
Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σαρώσει απέναντι στον Τραμπ
Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σαρώσει απέναντι στον Τραμπ
Μία νέα δημοσκόπηση για το ABC News και τη Washington Post για την Πολιτεία της Μινεσότα δείχνει προβάδισμα του Δημοκρατικού, Τζο Μπάιντεν, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ με τεράστια διαφορά, 57% με 41%.
Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σαρώσει απέναντι στον Τραμπ