fbpxΗ Ελισάβετ χάνει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας | Economistas.gr
Skip to main content

Η Ελισάβετ χάνει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας

Η Ελισάβετ χάνει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας
AP Images

Η πανδημία έχει καταφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην τεράστια περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ, μειώνοντας δραστικά τα εισοδήματά της και δημιουργώντας ανησυχίες για το αν τελικά οι απώλειες θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους.

Ο Σερ Μάικλ Στίβενς, υπουργός Οικονομικών της Βασίλισσας της Αγγλίας, επιβεβαίωσε ότι το μέγεθος του Ταμείου του Μονάρχη, μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος της οικογένειας, δε θα επηρεαστεί από την δραματική πτώση των εσόδων από τις επενδύσεις.

Τι είναι το Crown Estate

Το Ταμείο του Μονάρχη είναι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που δίνει η κυβέρνηση της Βρετανίας για να καλύψει τα επίσημα ταξίδια, το κόστος του προσωπικού και τα έξοδα του Παλατιού. Το ταμείο χορηγείται από την Crown Estate, μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που εκμεταλλεύεται πολλά κομμάτια γης και ακίνητα σε προνομιακές περιοχές του Λονδίνου. Τα περισσότερα κέρδη της Crown Estate πηγαίνουν τα ταμεία της κυβέρνησης, αλλά το 25% δίνεται στη Βασίλισσα με τη μορφή του Ταμείου του Μονάρχη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Crown Estate ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 345 εκατ. στερλινών για το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2020, όμως προειδοποίησε ότι τα κέρδη για το οικονομικό έτος που θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2021 θα είναι «αισθητά χαμηλότερα» εξ αιτίας των επιπτώσεων που είχε η πανδημία στο χαρτοφυλάκιό της.

Τους προηγούμενους μήνες, το κέντρο του Λονδίνου μετατράπηκε σε πόλη – φάντασμα, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι, καταστηματάρχες και τουρίστες δεν είχαν πρόσβαση για μήνες εξ αιτίας των lockdown. Οι δραστηριότητες άρχισαν να ανακάμπτουν στις αρχές του καλοκαιριού, όμως οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να καταπολεμηθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας σίγουρα θα επιδεινώσουν εκ νέου την κατάσταση.

Ο μισθός της Ελισάβετ παραμένει σταθερός

Όμως, η Βασίλισσα Ελισάβετ δε θα βρεθεί αντιμέτωπη με περικοπή του μισθού της ακόμα και αν τα κέρδη της Crown Estate υποχωρήσουν σημαντικά φέτος. Με τον τρόπο που υπολογίζεται ο μισθός της Βασίλισσας, φέτος θα λάβει κανονικά το μερίδιό της από τα 345 εκατ. στερλίνες, που ανέρχεται σε 86,3 εκατ. στερλίνες για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2022.

Επίσης, η πληρωμή της θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες χρονιές, ακόμα και αν πιεστούν τα κέρδη της εταιρείας, Crown Estate, επειδή με νόμο καθορίζεται ότι ο μισθός δεν επιτρέπεται να πέσει σε απόλυτους αριθμούς. Όπως εξηγούν ειδικοί, αν τα κέρδη της εταιρείας υποχωρήσουν, τότε το Ταμείο του Μονάρχη παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πήγαιναν λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, όμως ο μισθός της Ελισάβετ παραμένει σταθερός.

Τα χαμένα έσοδα για τη Βασίλισσα

Το ταμείο του Μονάρχη ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό οικονομικών της Βασίλισσας. Η επόμενη αναθεώρηση αναμένεται να γίνει την επόμενη χρονιά, πράγμα που υποθετικά σημαίνει ότι η συνδρομή του κράτους στο Ταμείο μπορεί και να μειωθεί.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στέμματος δε θα μείνουν ανεπηρέαστοι από την πανδημία. Η επιβράδυνση της αύξησης των πόρων του Ταμείου θα μειώσει τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης του Μπάκινχαμ κατά 20 εκατ. στερλίνες – από τα 369 εκατ. στερλίνες, ενώ μειωμένα κατά περίπου 15 εκατ. στερλίνες αναμένεται να είναι και τα έσοδα από τα εισιτήρια των επισκεπτών στα βασιλικά παλάτια, όπως το Κάστρο των Γουίνσδορ.

Πάντως, το παλάτι έχει ανακοινώσει επίσημα ότι δε σκοπεύει να ζητήσει καμία αύξηση της χρηματοδότησης για να καλύψει τα χαμένα έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών
H προθεσμία λήγει στο τέλος της χρονιάς, όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος, όμως η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο, τότε θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Λονδίνου – Βρυξελλών
Πόσο στοιχίζουν οι βασιλικές ευρωπαϊκές οικογένειες
Πόσο στοιχίζουν οι βασιλικές ευρωπαϊκές οικογένειες
Από τις δέκα βασιλικές οικογένειες που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι εννέα συνεχίζουν να λαμβάνουν χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών τους.
Πόσο στοιχίζουν οι βασιλικές ευρωπαϊκές οικογένειες
Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας
Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας
Ειδικοί τονίζουν ότι η ίδια η μοναρχία είναι ένα παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα μονάρχης που δεν ήταν λευκός, καθώς και ότι ο θεσμός είναι «δεμένος» με το δουλεμπόριο.
Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας
Η Tesco δίνει ώθηση στη βρετανική οικονομία
Η Tesco δίνει ώθηση στη βρετανική οικονομία
Τη δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Tesco ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για τις διαδικτυακές υπηρεσίες, γεγονός που δίνει ώθηση στη βρετανική οικονομία.
Η Tesco δίνει ώθηση στη βρετανική οικονομία