fbpxCOVID 19: Η Κίνα αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση | Economistas.gr
Skip to main content

COVID 19: Η Κίνα αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση

COVID 19: Η Κίνα αντιμετωπίζει μία τεράστια πρόκληση
AP Images

Η Κίνα μετακινείται ξανά. Από την 1η Οκτωβρίου, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι έχουν βγει στους δρόμους, έχουν επιβιβαστεί σε τρένα και αεροπλάνα για την Εθνική Εορτή, μία εποχή με την περισσότερη κίνηση στη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

Η εβδομαδιαία αυτή γιορτή στα μέσα του Φθινοπώρου είναι η πρώτη διακοπή στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Και παρά το γεγονός ότι η ζωή στην Κίνα έχει σχεδόν επιστρέψει στους κανονικούς της σχεδόν ρυθμούς, η «Χρυσή Εβδομάδα», όπως αποκαλείται θα αποτελέσει ένα φιλόδοξο τεστ στην επιτυχία του Πεκίνου να ελέγξει την πανδημία του κορονοϊού και ταυτόχρονα να δώσει ώθηση την οικονομική ανάπτυξη.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εβδομάδας έγιναν συνολικά 782 εκατομμύρια εσωτερικές μετακινήσεις που απέφεραν στον τομέα του τουρισμού 650 δισεκατομμύρια γουάν, δηλαδή 95 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το υπουργείο εκτιμά ότι φέτος θα γίνουν 550 εκατ. ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το Ctrip, το μεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο της χώρας, εκτιμά ότι το νούμερο αυτά θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια – ποσοστά που ξεπερνούν το 70% των περυσινών ταξιδιών.

Το μέγεθος μίας τόσο μαζικής μετακίνησης σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι αδιανόητο για άλλες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις ακόμα προσπαθούν να ελέγξουν τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7 εκατομμύρια, ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρίσκονται πλέον στην έναρξη του δεύτερου κύματος – ακόμα και χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κροατία, οι οποίες «γλύτωσαν» από το πρώτο κύμα, όμως είδαν τα κρούσματά τους να αυξάνονται σημαντικά, ειδικά από τότε που άνοιξαν τις πύλες τους για τους τουρίστες το καλοκαίρι.

Σχεδόν καθόλου μετάδοση κορωνοϊού στην Κίνα

Όμως, αυτή τη στιγμή, ο ιός δεν απασχολεί και πολύ την Κίνα και τους επαγγελματίες του τουρισμού, δεδομένου ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου μετάδοση, ενώ το Πεκίνο έχει επιβάλει και εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες στα σύνορα.

Η Κίνα δεν έχει αναφέρει καμία τοπική μετάδοση από τα μέσα Αυγούστου και ελέγχει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα τις αφίξεις από το εσωτερικό, καθώς και τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να έρθουν σε επαφή με τον ιό. Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε η πρώτη τοπική ασυμπτωματική λοίμωξη μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, καθώς δύο εργαζόμενοι σε λιμάνι που ξεφόρτωναν κατεψυγμένα θαλασσινά βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε μία εξέταση ρουτίνας.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί στο εσωτερικό της Κίνας σταμάτησαν πριν από τουλάχιστον οκτώ μήνες. Επισήμως, κάποιες πόλεις ακόμη απαιτούν από τους επιβάτες να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας στα έξυπνα κινητά τους όταν πηγαίνουν σε κάποιο σταθμό τρένων ή σε κάποιο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν, ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου είναι πλέον αρκετά χαλαρή στην εφαρμογή της.

Πάντως, σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ότι έχει πλέον τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όλοι οι Κινέζοι μπορούν να κανονίσουν τα ταξίδια τους «ως συνήθως», δεδομένου ότι πλέον όλες οι πόλεις τη Κίνας θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

Όπως και να έχει το θέμα, η εβδομάδα που διανύουμε θα αποδειχτεί καθοριστική για το μέλλον της πανδημίας στη χώρα όπου ξεκίνησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο κορωνοϊός σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία
Ο κορωνοϊός σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη πιο επικίνδυνο το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τον SARS. Σκιές πάνω από τις Κεντρικές Τράπεζες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα είδη πολυτελείας
Ο κορωνοϊός σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία
ΟΟΣΑ: Δραματικές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία
ΟΟΣΑ: Δραματικές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία
Στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι προβλέψεις του Οργανισμού για την παγκόσμια ανάπτυξη στο καλό σενάριο.
ΟΟΣΑ: Δραματικές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία
Πώς γεννήθηκε η πανδημία στη Γουχάν
Πώς γεννήθηκε η πανδημία στη Γουχάν
Το χρονικό της πανδημίας: από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην αγορά θαλασσινών στο κέντρο της Γουχάν μέχρι την άρση της καραντίνας.
Πώς γεννήθηκε η πανδημία στη Γουχάν
Με απολύσεις απειλεί η Anglo American τους ανεμβολίαστους
Με απολύσεις απειλεί η Anglo American τους ανεμβολίαστους
Ο κολοσσός των μεταλλευμάτων, Anglo American, σκοπεύει να επιβάλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ολόκληρο το προσωπικό της, απειλώντας, μάλιστα με απόλυση όσους αρνηθούν τον εμβολιασμό.
Με απολύσεις απειλεί η Anglo American τους ανεμβολίαστους