Το άτακτο Brexit θα αποδειχτεί χειρότερο από την πανδημία

Το Κόβεν Γκάρντεν άδειο λόγω της πανδημίας / AP Images

Αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προς την κυβέρνηση της χώρας τονίζοντας ότι η αποτυχία να επιτευχθεί νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit θα κάνει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ζημιά στη βρετανική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Πιστεύω ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες… θα είναι μεγαλύτερες από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του Covid», τόνισε ο Μπέιλι απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή που τον ρώτησε τι θα συμβεί αν η βρετανική κυβέρνηση δεν ολοκληρώσει τη συμφωνία έως την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιανουάριο. Όμως η εμπορική σχέση των δύο περιοχών που εκτιμάται στα 670 δισεκατομμύρια στερλίνες δεν έχει προς το παρόν επηρεαστεί σε κανένα σημείο από την περίοδο μετάβαση, η οποία ωστόσο ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς.

Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να φτάσουν σε μία συμφωνία ώστε να συνεχιστεί το εμπόριο μεταξύ των δύο περιοχών, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν δασμοί. Όμως, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αργή και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι πρέπει να επιλυθούν «θεμελιώδεις διαφορές».

Εν τω μεταξύ, οι σύνδεσμοι των επιχειρηματιών πιέζουν το Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, τονίζοντας ότι οι εταιρείες έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους εξ αιτίας του κορονοϊού και ενός ακόμα γύρου μέτρων. Χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, οι βρετανικές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς, προϋποθέσεις και άλλα εμπόδια στην προσπάθειά τους να κάνουν δουλειές με τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας από την 1η Ιανουαρίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει ύφεση 11% για το 2020, όμως ο Μπέιλι είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει σχετικά γρήγορα από την πανδημία.

Ωστόσο, ενδεχόμενη αλλαγή στους όρους που διεξάγεται το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πολύ πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ συνέκρινε αυτή την αναταραχή με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας πριν από δεκαετίες, όταν έλεγε ότι θα χρειαστούν 30 με 40 χρόνια για να προσαρμοστεί η βρετανική οικονομία στις νέες συνθήκες, σε περίπτωση που αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη στερλίνα για το ευρώ.

Η βρετανική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα έχουν αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια στερλίνες για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την πανδημία. Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά 150 δισ. στερλίνες στα 875 δισ. στερλίνες, ενώ το υπουργείο Οικονομιών ετοιμάζει νέο πακέτο στήριξης έως το Μάρτιο του 2021, με την κυβέρνηση να επιδοτεί το 80% του μισθού όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ