Ωκεανός προβλημάτων περιμένει την ομάδα του Μπάιντεν

AP Images

Η ομάδα για την εθνική ασφάλεια που διόρισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα… κολυμπήσει σύντομα σε έναν ωκεανό προβλημάτων, καθώς ο πλανήτης είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο επικίνδυνος, σε πολλά επίπεδα, σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια που ο Ντόναλντ Τραμπ έμπαινε στο Οβάλ Γραφείο.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι σε πλήρη εξέλιξη, παρά τα «ερωτικά γράμματα» που ο Τραμπ έχει ανταλλάξει με το δικτάτορα, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι Ταλιμπάν επελαύνουν στο Αφγανιστάν αγνοώντας τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες της κυβέρνησης Τραμπ. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να φέρει πίσω τα αμερικανικά στρατεύματα έως τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία, θα αφήσει το διάδοχο του ξεκρέμαστο στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ.

Ένα άλλο θέμα είναι η ετοιμόρροπη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν. Η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή, που είναι σε εξέλιξη στην Υεμένη. Η επεκτατική συμπεριφορά της Κίνας, οι επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς του Χονγκ Κονγκ και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Φυσικά, υπάρχει η επιδεινούμενη πανδημία. Και ο μεγάλος κίνδυνος πάνω από όλους τους άλλους: η απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα, οι άνθρωποι που επέλεξε ο Μπάιντεν για να καλύψουν τις θέσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας αντανακλούν την επιθυμία του να επαναφέρει την τάξη και να αναδείξει την αξία και τις ικανότητες.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που θα διοριστεί υπουργός Εξωτερικών είναι ένας κεντρώος Δημοκρατικός, γνωστός στους ξένους ηγέτες από τη θητεία του στην κυβέρνηση Ομπάμα. Ένας διπλωμάτης που θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει το χάος και την αισιοδοξία στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίος σχεδόν κατέρρευσε επί Ρεξ Τίλλερσον και Μάικ Πομπέο. Θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναπάρουν τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και θα σταματήσουν να… χαϊδεύουν αντιπάλους, όπως η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.

Η Αβρίλ Χέινς, επικεφαλής της ομάδας εθνικής ασφάλειας, θα συντονίζει το έργο των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Είναι πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA και αναπληρώτρια σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση και στόχος είναι να αναπτερώσει το ηθικό των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες.

Ο Τζέικ Σάλιβαν αναλαμβάνει Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν ως Προέδρου, θέση που κατείχε και όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες δουλειές στην Ουάσιγκτον και θα πρέπει να συμβουλεύει τον Πρόεδρο για σημαντικά θέματα εν όψει δύσκολων επιλογών.

Μία ακόμα σημαντική θέση που μένει να ανακοινωθεί είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και, πιθανότατα, θα είναι μία γυναίκα, που είχε σημαντικό ρόλο στο υπουργείο και επί προεδρίας Ομπάμα, η Μισέλ Φλουρνόι.

Όποια και να είναι η επιλογή του Μπάιντεν, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει είναι κολοσσιαίες. Θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, να επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, να ανατρέψει την απόφαση του Τραμπ να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εν μέσω πανδημίας, αλλά και να διαχειριστεί την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα και στο Αφγανιστάν.

Πέραν αυτών, υπάρχει και το Ιράκ. Ο Μπάιντεν ξέρει καλά τι συνέβη όταν ο Ομπάμα άρχισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ το 2011. Τρία χρόνια μετά, το ISIS πήρε τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας και ο Ομπάμα χρειάστηκε να ξαναστείλει χιλιάδες στρατιώτες εκεί πίσω. Η ομάδα του Μπάιντεν σίγουρα δε θέλει να ξαναδεί το ίδιο έργο που παίχτηκε τότε.

Ο Μπάιντεν θέλει να επαναφέρει τη συμφωνία για το Ιράν, όμως οι Ιρανοί στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Επίσης, ο Τραμπ δεν κέρδισε πολλά από τον εναγκαλισμό του με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Και, βέβαια, υπάρχει και το θέμα της Κίνας, η οποία συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει τη Νότια Σινική Θάλασσα μία Κινεζική λίμνη. Επίσης, το Πεκίνο συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και έχει στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία ονομάζει «αναμόρφωσης» ένα εκατομμύριο Ουιγούρους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, λοιπόν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τιτάνιο έργο της αντιμετώπισης της Κίνας και, τέλος, της αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ