Η Κίνα θέλει να κάνει το νόμισμά της ένα «ψηφιακό όπλο»

Φώτο: Shutterstock

Εδώ και πολύ καιρό η Κίνα προσπαθεί να σπάσει την παντοδυναμία του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές και να αυξήσει τον έλεγχο που έχει στον κόσμο και στον τρόπο που ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η κυβέρνηση της Ασιατικής χώρας ελπίζει ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι.

Μετά από χρόνια προετοιμασιών, η Κίνα ξεκίνησε να ξεδιπλώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο μία ψηφιακής εκδοχής του γουάν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Πιλοτικά προγράμματα υπάρχουν ήδη σε τέσσερις Κινεζικές πόλεις, με τις συναλλαγές που έχουν ήδη γίνει να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια γουάν (300 εκατομμύρια δολάρια). Αν το πρόγραμμα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η Κίνα θα μπορούσε να γίνει η πιο ισχυρή οικονομία που προσφέρει εθνικό ψηφιακό νόμισμα, ξεπερνώντας την επερχόμενη ψηφιακή εκδοχή του ευρώ που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Πεκίνο έχει τονίσει ότι το ψηφιακό γουάν είναι ένα φουτουριστικό νόμισμα που θα καταστήσει τις αγορές πιο εύκολες και πιο ασφαλείς. Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι θα βοηθήσει και τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Και ενώ η Κίνα είναι ήδη μία χώρα όπου δε χρησιμοποιούνται πολύ τα μετρητά και πολλές συναλλαγές γίνονται ψηφιακά, κυρίως μέσω εφαρμογών που ανήκουν σε ιδιώτες και σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν υπήρχε ένα επίσημο ψηφιακό γουάν, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα στο Πεκίνο να συγκεντρώσει έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών για το πού και το πού βρίσκονται οι άνθρωποι και, φυσικά, το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους – μία προσέγγιση, από την άλλη, που θεωρητικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το λόγο για τον οποίο δημιουργείται ένα ψηφιακό νόμισμα, που δεν επιτρέπει σε κανένα να έχει τον έλεγχό του.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι «ουσιαστικά, το ψηφιακό γουάν θα ενισχύσει την κρατική παρακολούθηση και τον έλεγχο που έχει η κυβέρνηση στην οικονομία, αλλά και την κοινωνία». Όπως λένε, «θα ενισχύσει τη συγκέντρωση της εξουσίας. Αυτός ίσως είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση βιάζεται τόσο πολύ να φτιάξει το ψηφιακό γουάν».

Από την πλευρά τους, οι Κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εκτεταμένη υιοθέτηση του ψηφιακού γουάν θα τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο στόχο: να σπάσουν το μονοπώλιο του δολαρίου και να αυξήσουν την επιρροή του γουάν στη διεθνή σκηνή. Μόλις τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η διοικήτρια του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις τη σταμάτησαν για να μην αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει η Κίνα πριν η νέα μορφή νομίσματος μπει στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Και οι αναλυτές δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι το ψηφιακό γουάν θα έχει την επιτυχία που επιθυμεί το Πεκίνο, πόσο μάλλον να καταφέρει να αποτελέσει απειλή για το αμερικανικό δολάριο.

Αν μη τι άλλο, η επιθυμία του Κομμουνιστικό Κόμματος να ελέγξει το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει το σημαντικότερο εμπόδιο για τη δημιουργία ενός νομίσματος που θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιο…

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ