Ευρωπαϊκές εταιρείες σταματούν τις παραδόσεις στη Βρετανία

Το λιμάνι του Ντόβερ μετά το Brexit / AP Images

Κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες λιανικής – κυρίως ειδικευμένες σε συγκεκριμένα προϊόντα – ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις αποστολές στη Μεγάλη Βρετανία, εξ αιτίας των αλλαγών στη φορολογία, που άρχισαν να εφαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα, η Ολλανδική εταιρεία Bike Bits που πουλά εξαρτήματα ποδηλάτων, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει κανονικά τις πωλήσεις σε όλες τις χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως τονίζει στην ιστοσελίδα της, «είμαστε υποχρεωμένοι εξ αιτίας της βρετανικής πολιτικής να σταματήσουμε τις συναλλαγές με τους Βρετανούς καταναλωτές».

Μία άλλη εταιρεία, η βελγική Beer On Web, ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά τις αποστολές στη Βρετανία, «εξαιτίας των νέων μέτρων για το Brexit».

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν «αγανακτήσει», υποστηρίζει το BBC επειδή βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη και αυξημένη γραφειοκρατία, που απαιτείται από τις βρετανικές φορολογικές αρχές. Ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστο το πόσες εταιρείες θα κάνουν τη δραστική κίνηση να διακόψουν το εμπόριο με τη Βρετανία.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς εταιρείες αποστολών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Federal Express και TNT, έχουν ανακοινώσει ότι αυξάνουν τις τιμές για τις αποστολές δεμάτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως τονίζουν, η αύξηση στις τιμές αντανακλά την αύξηση των επενδύσεων που έπρεπε να γίνουν ώστε τα συστήματά τους να είναι σε συμφωνία με το Brexit.

Βέβαια, οι εταιρείες δεν επιθυμούν να σταματήσουν να συναλλάσσονται με τους πελάτες τους στη Βρετανία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι προσωρινή ή ελπίζουν ότι θα είναι προσωρινή και σύντομα θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα ώστε να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές στη Βρετανία.

Η Scandinavian Outdoor, που εδρεύει στη Φιλανδία και πουλά ρούχα και εξοπλισμό, ανέβαζε ένα μήνυμα στην ιστοσελίδα της, λέγοντας «Δεν γίνονται αυτή τη στιγμή παραδόσεις στη Βρετανία». Η εταιρεία εξηγεί ότι αιτία είναι το θέμα του ΦΠΑ στη Βρετανία και ελπίζει ότι οι παραγγελίες θα ξαναρχίσουν όταν καταφέρει να κάνει εγγραφή στα φορολογικά μητρώα της χώρας και να συνεχίσει τις αποστολές.

Η TNT που πλέον ανήκει στην Federal Express έχει ήδη επιβάλει επιπλέον χρέωση 4,31 στερλινών για τις αποστολές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας. Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει και οι αντίπαλες, DHL και UPS.

ΣΧΕΤΙΚΑ