fbpxΤο CNN αποχαιρετά τον Τραμπ: Θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε | Economistas.gr
Skip to main content

Το CNN αποχαιρετά τον Τραμπ: Θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε

Το CNN αποχαιρετά τον Τραμπ: Θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε
AP Images

«Ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να θριαμβολογεί για τις επιτυχίες του ως εργολάβος. Όμως θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε», υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο άσκησε σκληρή αντιπολίτευση στον Αμερικανό Πρόεδρο την τετραετία που μας πέρασε.

Για εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο, η αποχώρηση από το Λευκό Οίκο ενός επίδοξου δικτάτορα θα σημάνει το τέλος ενός εφιάλτη.

Όπως, όμως, τονίζει εύστοχα το δίκτυο, η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή για εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούσαν τον Τραμπ ως το μόνο ηγέτη που εξέφρασε τους φόβους τους για τον κόσμο όπως είναι και αντήχησε τα πιστεύω τους για τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής τους και τον πατριωτισμό τους.

Τα δύο πρόσωπα της Αμερικής

Όταν, λοιπόν, κάποιοι κοιτούν τον Τραμπ και λένε ότι «Αυτή δεν είναι η Αμερική» κάνουν λάθος, τονίζει το CNN. Η προεδρία του Τραμπ κατέδειξε με σαφήνεια το κενό που υπάρχει μεταξύ της φιλελεύθερης, αστικής Αμερικής, που περιλαμβάνει όλα τα χρώματα και τις φυλές με τη Λευκή, αγροτική, συντηρητική Αμερική. το χειρότερο με τον πρώην πια Πρόεδρο είναι ότι δεν προσπάθησε καν να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αυτών των ανθρώπων. Αντιθέτως, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτό το διχασμό.

Κάποια πράγματα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ο Τραμπ διέλυσε την πίστη εκατομμυρίων ανθρώπων στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα αρνούμενος να δεχτεί την μεγάλη εκλογική του ήττα και, στη συνέχεια, να υποκινήσει την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Kαθημερινά έλεγε ψέματα. Ενέπνευσε τους ριζοσπαστικοποιημένους, λευκούς εθνικιστές. Το «όμορφο» πλάνο υγείας ήταν ένα αρρωστημένο ψέμα. Διέλυσε τη διεθνή φήμη της Αμερικής. Και εκμεταλλεύτηκε σε κάθε ευκαιρία το αξίωμά του για να προωθήσει τις δουλειές του, αντιστρέφοντας τη γνωστή ρήση του Κένεντι, «μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας, ρωτήστε τι μπορείτε εσείς να κάνετε για τη χώρα σας».

Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Από την άλλη, ο Τραμπ έθεσε κάποια ερωτήματα που οι πολιτικοί δεν τολμούσαν να κάνουν: Μήπως οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στην επιθετική πολιτική της Κίνας; Πότε θα βοηθήσει κάποιος τις πόλεις φάντασμα στα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ που πέθαναν στα χέρια των ελίτ που στήριξαν το ελεύθερο εμπόριο; Γιατί οι πλούσιοι Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλεια; Ποιο είναι το νόημα του να στέλνεις παιδιά Αμερικανών να σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή;

Όμως, η αλήθεια είναι ότι απλά έθετε τα ερωτήματα δημιουργώντας θυμό και αγανάκτηση. Ποτέ δεν έδωσε κάποια απάντηση. Το μόνο που πήραν οι «ξεχασμένοι» Αμερικανοί, όπως τους έλεγε, ήταν τεράστιες φοροαπαλλαγές για τους πάρα πολύ πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να θριαμβολογεί για τις επιτυχίες του ως εργολάβος. Όμως θα τον θυμόμαστε για την καταστροφή που έφερε», επαναλαμβάνει το CNN, τονίζοντας ότι είναι ο Πρόεδρος που έχασε τη δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο, τη Βουλή και τη Γερουσία, αποπέμφθηκε για δεύτερη φορά, έριξε στα δόντια της πανδημίας εκατομμύρια Αμερικανούς – στους οποίους είχε προτείνει ακόμα και να πιουν απολυμαντικό – και φυσικά κέρδισε επάξια τη θέση του στην κορυφή των χειρότερων Προέδρων που είδε ποτέ η χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη στον εαυτό του;
Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη στον εαυτό του;
Οι φήμες για χάρη έρχονται σε μία στιγμή που ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με μία σειρά ερευνών, καθώς ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Μπορεί ο Τραμπ να δώσει χάρη στον εαυτό του;
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τα πρωινά του στο κοντινό γήπεδο του γκολφ, κάνοντας και λαμβάνοντας τηλεφωνήματα σε ένα αυτοκινητάκι του γκολφ.
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια υποχωρώντας στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.
Ο Τραμπ έχασε… λεφτά κατά την προεδρία του
Ετοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ
Ετοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ
Σύμφωνα με τους New York Times, οι κατηγορίες κατά της Trump Organization σχετίζονται με την «πληρωμή και τα μπόνους που έδωσε η εταιρεία σε ανώτατο στέλεχος της».
Ετοιμάζονται ποινικά δικαστήρια για την εταιρεία του Τραμπ