Brexit: Χαλασμένα τρόφιμα, απολύσεις και γραφειοκρατία

Ψαράδικο δεμένο σε λιμάνι. Φόβοι για κατάρρευση του κλάδου της αλιείας / AP Images

Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, να πανηγύρισε δεόντως τη συμφωνία που κατάφερε να κλείσει με τις Βρυξέλλες στο παρά πέντε της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, όμως η σκληρή πραγματικότητα τώρα δείχνει τα δόντια της. Το γεγονός και μόνο ότι η συμφωνία ήρθε μία εβδομάδα πριν το Brexit δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλές επιχειρήσεις.

Και παρά τους ισχυρισμούς του Μπόρις Τζόνσον ότι το Brexit είναι μία τεράστια ευκαιρία για τους Βρετανούς εξαγωγείς και ότι θα αναθερμάνει το ελεύθερο εμπόριο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική: φρέσκα ψάρια σαπίζουν περιμένοντας τους εξαγωγείς, οι οποίοι δεν μπορούν να τα μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι μεταφορικές εταιρείες αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν αν αποκομίσουν κέρδη εισάγοντας ή εξάγοντας, καθώς φοβούνται ότι μακροπρόθεσμα δε θα είναι καν βιώσιμες.

Τα προβλήματα από το Brexit και την πανδημία του κορωνοϊού ωθούν τη βρετανική οικονομία προς μία μεγάλη συρρίκνωση κατά το πρώτο τρίμηνο, με εταιρείες, όπως η IHS Markit, να θεωρούν ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι διψήφια.

Και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με το Brexit θα έπρεπε να φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο ίδιος στις δημόσιες τοποθετήσεις του φαίνεται να μην έχει συναίσθηση των προβλημάτων που δημιούργησε η συμφωνία του.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων του Brexit στις βρετανικές επιχειρήσεις έρχεται από τους αλιείς στη Σκωτία. Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η αλιεία ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων κατά τη διαπραγμάτευση, η αλήθεια είναι ότι είναι υπαρκτός ο φόβος ότι η κατάρρευση του τομέα είναι θέμα εβδομάδων.

Στην αλιεία όπου τα περιθώρια κέρδους είναι χαμηλά, κάθε ώρα που χάνεται στη γραφειοκρατία είναι κρίσιμη και για τη φρεσκάδα των προϊόντων, αλλά και για την παραγωγικότητα του τομέα.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι κάποιοι εξαγωγείς κόπηκαν από την Ευρωπαϊκή αγορά μέσα σε μία νύχτα. Καθημερινά, κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες με άδειες ψαραγορές και ψαράδικα δεμένα στα λιμάνια.

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι δε φταίει η συμφωνία του γι’ αυτό που συμβαίνει. Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση παρέχει 23 εκατ. στερλίνες οικονομικής βοήθειας στον τομέα της αλιείας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ότι αυτό που φταίει είναι το κλείσιμο των εστιατορίων, λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά τους, ειδικοί υποστηρίζουν ότι «η οικονομική βοήθεια θα τελειώσει πολύ σύντομα» και αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία με την ΕΕ, τότε «αυτού του είδους οι εξαγωγές δε θα είναι βιώσιμες» και θα καταλήξουν σε απώλεια θέσεων εργασίας – αυτές που «πάλευε», όπως έλεγε, να σώσει ο Μπόρις Τζόνσον.

Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση συνολικά στις εξαγωγές. Από έρευνα της IHS Markit προκύπτει ότι το 33% των εξαγωγέων αποδίδουν την πτώση στην πανδημία και το 60% την αποδίδουν στο Brexit.

Η κατάσταση όλο και επιδεινώνεται για τις μεταφορικές εταιρείες και για τις εταιρείες logistics, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξες και για το μέλλον.

Σύμφωνα με πηγές, οι ελλείψεις δεν είναι ακόμα ιδιαιτέρως αισθητές στους Βρετανούς καταναλωτές, δεδομένου ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ήσυχος μήνας, ενώ οι εταιρείες είχαν φτιάξει αποθέματα το Δεκέμβριο για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Όμως, αυτό σίγουρα θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ