ΔΝΤ: Οι μεταλλάξεις απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Φώτο: Shutterstock

Η πανδημία μπορεί να φρενάρει την παγκόσμια οικονομία φέτος, παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς και τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κυβερνήσεις, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμα δύσκολη χρονιά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,5% φέτος – ποσοστό που είναι κατά 0,3% υψηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη τον περασμένο Οκτώβριο.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω αντανακλά «τις προσδοκίες για μία ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων αργότερα μέσα στη χρονιά, που θα βασιστεί στον εμβολιασμό, αλλά και στα προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών», τόνισε το Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, η μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Επίσης, προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη του 2020, η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και τα προβλήματα διανομής των εμβολίων είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Αν οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν μπορέσουν να ελεγχθούν, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι κατά 0,75% χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όσον αφορά δε στο 2022, το ΔΝΤ αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,2%.

Βέβαια, κάποιες χώρες θα ανακάμψουν ταχύτερα από άλλες. Η Κίνα, η οποία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2020, αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 8,1%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακάμψουν από τη βαθιά ύφεση και να καταγράψουν ρυθμούς ανάπτυξης κατά 5,1%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι 19 χώρες της ευρωζώνης αναμένεται το 2021 να δουν ανάπτυξη κατά 4,2%. Η Μεγάλη Βρετανία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 10% με την έξοδο από την ΕΕ και τη μάχη με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αναμένεται να δει μία μέτρα ανάκαμψη της τάξεως του 4,5%.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πανδημία δημιουργεί έντονες ανησυχίες και «πρωτοφανή αβεβαιότητα». Και προσθέτει ότι σε περίπτωση που η διανομή και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κυλήσουν ομαλά, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, ειδικά αν υπάρξουν μεταλλάξεις που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν με τον εμβολιασμό, τότε η κατάσταση μπορεί αν επιδεινωθεί ραγδαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ