Η Κίνα «προβάρει» τη θέση της στην κορυφή του πλανήτη

Κίνα/ AP Images

Η Κίνα είναι έτοιμη να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία και να γίνει η χώρα με τη σημαντικότερη επιρροή στον πλανήτη. Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, το Πεκίνο έχει αυτή τη στιγμή τη θέση, αλλά και την αυτοπεποίθηση να το πετύχει.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο έχει καταφέρει να ανακάμψει από μεγάλο μέρος των απωλειών που κατέγραψε κατά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η δυνατότητά της να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε μία στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος πέφτει σε ύφεση σημαίνει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει των ΗΠΑ προς το τέλος της δεκαετίας, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το Πεκίνο μόλις ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και καθώς το 2020 τελείωνε υπέγραψε και εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αυξήσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτές που διαθέτει.

Ο Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι βλέπει την Κίνα να παίρνει τη θέση της στην κορυφή του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του παρέμβασης στο «ψηφιακό» οικονομικό φόρουμ του Νταβός την περασμένη εβδομάδα, ο Σι εμφανίστηκε εξαιρετικά βέβαιος για τον εαυτό του τονίζοντας τους τρόπους με τους οποίους η χώρα του βοήθησε τις άλλες χώρες και πώς πίεσε την παγκόσμια κοινότητα να εργαστεί ομαδικά, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα για τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης που είχε στείλει στο Νταβός το 2017, όταν έγινε ο πρώτος Κινέζος Πρόεδρος που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ωστόσο, μία σειρά γεωπολιτικών προκλήσεων – περιλαμβανομένων των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα – έχουν αυξήσει τις εντάσεις με τη Δύση και, φυσικά, αναστέλλουν τις προσπάθειες για διεθνή συνεργασία.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει κανείς την οικονομική ισχύ της Κίνας. Ήδη όλο και περισσότερα διεθνή κεφάλαια, αλλά και αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Κίνα και τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Μετά τις κατηγορίες ότι η Κίνα επιχείρησε να συγκαλύψει την αρχική κρίση του κορωνοϊού που ξέσπασε στη Γουχάν, το Πεκίνο απάντησε με ένα τεράστιο και άνευ προηγουμένου lockdown που παρέλυσε την περιοχή για μήνες. Τα μέτρα τελικά φάνηκε να λειτουργούν. Και παρά το γεγονός ότι η Κίνα συνεχίζει να δίνει μάχη με τον κορονοϊό, τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η σκληρή καραντίνα πίεσε τους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως η οικονομική βοήθεια που έδωσε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής έδωσαν ώθηση στην Κινεζική οικονομία που αναπτύχθηκε το 2020 κατά 2,3%, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε πέσει σε ύφεση.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της θα ξεπεράσει των ΗΠΑ λίγο μετά το 2030. Όμως, η ικανότητα της Κίνας να ανταποκριθεί στην πανδημία επιταχύνει αυτή την ημερομηνία.

Η οικονομική επιτυχία της Κίνας έχει και προκλήσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα έχει βασιστεί πάρα πολύ στην κυβερνητική στήριξη, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες δεν ακολούθησαν αυτή την τάση. Άλλοι θεωρούν ότι μία σειρά χρεοκοπίες εταιρειών που διαχειρίζεται η κυβέρνηση έχουν βαρύνει τις χρηματαγορές.

Και υπάρχει ένα ακόμα θέμα που σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της Κίνας τα επόμενα χρόνια. Το Πεκίνο προτιμά γενικά να μειώσει τη στήριξή της από τη Δύση τα τελευταία χρόνια, όμως οι εντάσεις με κάποιες χώρες – ειδικά τις ΗΠΑ – επιβαρύνουν κολοσσιαίες εταιρείες.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ