Τι σημαίνει η Προεδρία Μπάιντεν για τη Σίλικον Βάλεϊ

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα στην Ουάσιγκτον παίζοντας άμυνα: Απαντώντας σε απειλές για τους κανονισμούς, απαντώντας σε εκκλήσεις για διευκρινίσεις σε επιτροπές του Κογκρέσου και απαντώντας για τη δραστηριότητα του Προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα.

Τώρα, με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ελπίζουν να αλλάξουν σελίδα. Ήδη έχουν κάνει προτάσεις στη νέα κυβέρνηση ελπίζοντας σε μία πιο ευνοϊκή ατζέντα. Και παρά τις πρώτες κινήσεις Μπάιντεν να αντιστρέψει την ατζέντα Τραμπ, το μέλλον της Σίλικον Βάλει παραμένει αβέβαιο.

Μία από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση έχει να κάνει με την εξαιρετικά ισχυρή βιομηχανία των κοινωνικών δικτύων, η οποία συνεχίζει να ανακυκλώνει ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι πλατφόρμες για να σταματήσει. Μία άλλη πρόκληση είναι η πρόσβαση όλων των Αμερικανών σε ταχύτατο Ίντερνετ, το φερόμενο Ρωσικό χακάρισμα σε κυβερνητικές σελίδες και απόρρητες πληροφορίες, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ έναντι των Κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών, του TikTok, αλλά και οι εισαγωγές και εξαγωγές εξαρτημάτων και τεχνογνωσίας.

Ένα σημαντικό θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι το λεγόμενο, Section 230, ο νόμος που αφορά στην ευθύνη των εταιρειών και της κάθε πλατφόρμας για παραπλανητικό περιεχόμενο. Συνεργάτες του Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι «είναι καιρός τα κοινωνικά δίκτυα να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτά που δημοσιεύονται στις πλατφόρμες τους».

Οι απειλές προς τις τεχνολογικές εταιρείες δε σταματούν εκεί. Μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google έχουν γίνει το αντικείμενο ερευνών σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά. Με τους Δημοκρατικούς να έχουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου είναι πολύ πιθανό η πίεση να αυξηθεί σημαντικά ώστε να καμφθούν τα μονοπώλια.

Καθώς η πανδημία έχει υποχρεώσει πολλούς Αμερικανούς να εργάζονται από το σπίτι τους ή να παρακολουθούν μαθήματα από το σπίτι τους, η προσοχή έχει στραφεί σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος ή σε αυτούς που ζουν στην αγροτική ενδοχώρα, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις ίδιες ταχύτητες με τους άλλους. Το να κλείσει, λοιπόν, αυτό το ψηφιακό χάσμα είναι μία ιστορική πρόκληση για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προσπαθούν χρόνια να το γεφυρώσουν με επενδύσεις που τυγχάνουν διακομματικής στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το χακάρισμα κυβερνητικών και εταιρικών δικτύων που φέρεται να έκαναν Ρώσοι χάκερ θα είναι μία τεράστια πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για να προσδιοριστεί η ζημιά που έχει γίνει. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντηση της Ουάσιγκτον και, σύμφωνα με ειδικούς, έχει πολλά εργαλεία στα χέρια του για να το κάνει.

Από την εκλογή του Μπάιντεν, η Σίλικον Βάλεϊ ελπίζει σε μία πολιτική πιο φιλική προς τους μετανάστες ώστε να στηριχθεί η τάση που υπάρχει στον τεχνολογικό τομέα να ανακαλύπτει νέα ταλέντα, που είναι μετανάστες. Εταιρείες, όπως η Apple, Airbnb και IBM χαιρέτησαν την απόφαση του Μπάιντεν να αναστρέψει την πολιτική του Τραμπ για τη μετανάστευση και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ανθρώπων από κάποιες μουσουλμανικές χώρες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι τον εμπνέουν οι αποφάσεις του νέου Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ