Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η βρετανική βιομηχανία μόδας

Shutterstock

Πάνω από 400 προσωπικότητες της βρετανικής βιομηχανίας μόδας υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον προειδοποιώντας τον ότι η γραφειοκρατία που προέκυψε από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς και οι περιορισμοί στα ταξίδια απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους. Οι υπογράφοντες, μεταξύ τους η Τουίγκι και η Κάθριν Χάμμετ, υποστηρίζουν ότι ήδη αρκετές εταιρείες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως λένε, η αξία της βιομηχανίας της μόδας στη Μεγάλη Βρετανία αγγίζει τα 35 δισεκατομμύρια στερλίνες και απασχολεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους. “Παρόλα αυτά, ο τομέας αγνοήθηκε σε αυτή τη συμφωνία (του Brexit) και οι ανησυχίες μας παρακάμφθηκαν”, τονίζουν προς τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Οι υπογράφοντες ζητούν άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς, όπως λένε, “απαιτείται να δοθεί άμεσα προσοχή και να αντιμετωπιστούν τα θέματα, διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο το άμεσο, αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον του τομέα”.

Συγκεκριμένα, η εμπορική συμφωνία, που οριστικοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, μόλις μία εβδομάδα πριν η Μεγάλη Βρετανία, αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, δεν ανταποκρίνεται στις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ελεύθερο εμπόριο. Μάλιστα, τονίζουν ότι η βιομηχανία της μόδας “εισφέρει περισσότερα στο ΑΕΠ της χώρας από ό,τι η αλιεία, η μουσική, ο κινηματογράφος και η αυτοκινητοβιομηχανία μαζί”. Ενώ οι ανησυχίες στης επιστολή αντανακλούν τα προβλήματα, τα οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν και οι άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκρίνοντας την οικονομική βοήθεια που έλαβαν οι αλιείς στη χώρα, οι υπογράφοντες τονίζουν ότι “η αλιεία συνεισφέρει στη Βρετανική οικονομία όσο των Ανατολικό Λονδίνο συνεισφέρει στη βιομηχανία της μόδας και της υφαντουργίας, απασχολώντας τον ίδιο αριθμό ανθρώπων όσο ένα κατάστημα λιανικής σε κεντρικό δρόμο, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπο με την κατάρρευση.

Το μοντέλο, Γιασμίν Λεμπόν, δήλωσε ότι η φύση της δουλειάς απαιτεί από τους απασχολούμενους να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα στην ΕΕ, συχνά επειγόντως. “Εργάζομαι διαρκώς στον τομέα εδώ και 37 χρόνια έχει ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας, με τις δουλειές συχνά να επιβεβαιώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μπορεί να λάβω ένα τηλεφώνημα, να πάρω την απόφαση και να είμαι στο αεροδρόμιο μέσα σε δύο ώρες”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “για μία φορά θα πρέπει να εισακουστούμε και η κυβέρνηση να εργαστεί μαζί μας πριν να είναι πολύ αργά”.

Η σχεδιάστρια, Κάθριν Χάμμετ, δήλωσε ότι κάποιες εταιρείες απέχουν μερικές μόνο εβδομάδες από το λουκέτο. “Χρειαζόμαστε μία συνολική ρύθμιση των κανονισμών τελωνείων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για όλα τα αγαθά που αποστέλλονται στην ΕΕ, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, διαφορετικά οι βρετανικές εταιρείες θα καταρρεύσουν”, τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ